Donald Trump a cerut luni Curţii Supreme a Statelor Unite să suspende o decizie de apel prin care îi refuza fostului preşedinte republican orice imunitate penală, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.
Pe 6 februarie, o curte de apel federală americană a respins imunitatea penală invocată de Donald Trump, deschizând din nou calea procesului său la Washington pentru încercare de a răsturna ilegal rezultatele alegerilor din 2020.
Toate actele de procedură din acest dosar penal fuseseră suspendate din cauza apelului, ceea ce a determinat-o pe judecătoarea Tanya Chutkan, care va prezida dezbaterile, să anunţe amânarea procesului, programat iniţial pentru 4 martie.
Decizia de apel urma să intre în vigoare luni, cu excepţia cazului unui recurs la Curtea Supremă.
În acest recurs, avocaţii lui Donald Trump cer anularea deciziei de apel. De asemenea, aceştia solicită Curţii Supreme, aşteptând dacă primeşte ori nu contestaţia, să o suspende.
Apărarea lui Donald Trump a pretins „imunitate absolută” pentru acţiunile sale comise în timp ce se afla la Casa Albă.
„Nu putem accepta ca funcţia prezidenţială să-i plaseze pentru totdeauna pe foştii deţinători deasupra legii”, au scris cei trei judecători de apel în decizia lor unanimă, confirmând cea pronunţată în decembrie în primă instanţă de judecătoarea Chutkan.
„În scopul acestui dosar penal, fostul preşedinte Trump a devenit cetăţeanul Trump, cu aceleaşi protecţii ca orice alt inculpat. Dar orice imunitate legată de puterea executivă, care l-ar fi putut proteja atunci când era preşedinte în exerciţiu, nu-l mai protejează împotriva acestor urmăriri penale” au precizat aceşti judecători.
Vizat de patru inculpări penale separate, marele favorit la primarele republicane pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie caută prin multiplele sale recursuri să fie judecat cât mai târziu posibil, în orice caz după scrutin.
VIDEO: De ce aliații lui Trump vor ca dosarul Georgia să ajungă la o instanță federală?
Foștii aliați ai fostului președinte american Donald Trump încearcă să transfere la o instanță federală procesul penal din statul Georgia, în care sunt acuzați că au încercat să fraudeze alegerile din 2020. Acest lucru ridică întrebări juridice, dar lipsa de claritate ar putea face parte din strategia lor.
Unii acuzați încearcă să obțină mutarea procesului din sistemul judiciar al statului în instanța federală, o mișcare care ar putea întârzia semnificativ orice dată de începere.
De ce doresc acest lucru?
Neama Rahmani este fost procuror federal și președinte al firmei de avocatură West Coast Trial Lawyers din Los Angeles.
“Dacă, într-adevăr, cazul este mutat la tribunalul federal din districtul nordic al Georgiei, acesta este un avantaj pentru Trump din câteva motive. Unu, primesc un nou judecător, iar Trump a numit mulți dintre judecătorii din districtul de nord al Georgiei. Dar, de asemenea, grupul de jurați va fi puțin mai răspândit. Nu va avea de-a face cu potențiali jurați liberali din comitatul Fulton. Va fi mai mult un mix,” soune Rahmani.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!