0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDoi mercenari români și unul din Republica Moldova au fost uciși în...

Doi mercenari români și unul din Republica Moldova au fost uciși în Congo. Președintele Iohannis susținea că România are oportunități de cooperare cu Africa

Trei mercenari, dintre care doi sunt cetățeni români și unul este cetățean al Republicii Moldova, au fost uciși într-un atac comis de teroriștii din Congo, iar câțiva camarazi ai lor, care au fost răniți în luptă, au decis să renunțe la misiune și au revenit în România.

Se știe cu certitudine că doi cetățeni români precum și un cetățean al Republicii Moldova, care erau angajați ca mercenari, au fost uciși în Congo. Alți patru luptători din același grup au fost grav răniți. Grupul de mercenari ar fi cel pe care îl conduce românul Horațiu Potra, veteran al Legiunii Străine.

Trupurile neînsuflețite ale celor trei luptători uciși au ajuns la bordul unui avion la București, în noaptea de 14 spre 15 februarie 2024. Cu același avion s-ar fi întors în România și câțiva răniți, care au decis să renunțe la misiunea din Africa. Avionul din Congo ar fi făcut și o escală la Târgu Mureș, unde au coborât unii dintre pasageri.

Unul dintre cei uciși avea 47 de ani și ar fi fost campion la sporturi de contact, în România. Înainte să se înscrie pentru misiunea din Congo, el ar fi lucrat în Serviciul de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) al Poliției Române dar s-a „autosuspendat” din acest post pentru a putea pleca din România. Celălalt român ucis ar fi un fost militar din Timișoara.

Uciderea a doi cetățeni ai României și rănirea altor patru a fost confirmată și de Ministerul Afacerilor Externe al României.

Potrivit presei din Republica Moldova, atacul care a produs morți și răniți a fost comis de organizația teroristă M23, al cărei principal adversar este armata statului Congo. Gruparea formată din cetățeni români și moldoveni a fost încercuită, acum șase zile, în zona localității Sake, aflată în estul statului Congo, la frontiera cu Ruanda. Mercenarii au încercat să reziste atacului, au ripostat împotriva teroriștilor și ar fi așteptat, timp de zece ore, ajutor din partea armatei congoleze. Nu este clar dacă acest ajutor a venit sau nu și nici nu se știe care este soarta celorlalți membri ai grupului de mercenari.

Horațiu Potra (53 de ani) este originar din Mediaș. Despre el se afirmă că a luptat în Legiunea Străină franceză, apoi a fost gardă de corp a emirului din Qatar iar apoi a ajuns în Republica Centrafricană, unde a instruit gărzile de corp ale președintelui țării. Potra pare să conducă, și în prezent, o asociație cu sediul în Transilvania, din care fac parte români care au luptat în Legiunea Străină.

Datele despre cetățenii europeni care luptă ca mercenari în Congo sunt contradictorii. Ei ar fi angajați legal, prin intermediul unor firme care oferă servicii de pază și protecție. Despre români, unele surse susțin că ar forma o companie (câteva sute de oameni). Alte surse susțin că, după ultimul atac, soldat cu morți și răniți, doar circa 20 de mercenari români ar mai lupta în Congo.

Una dintre misiunile grupului condus de Potra ar fi paza aeroportului din orașul Goma, aflat în estul Congo, la 25 de kilometri de tabăra din Sake, pe care o foloseau mercenarii români. Aeroportul Goma este utilizat de aviația militară a Republicii Democrate Congo și de misiunea ONU care activează în această țară (MONUSCO). O altă sarcină a mercenarilor români ar fi instruirea forțelor de securitate locale. Despre mercenarii români, se afirmă că ar fi plătiți cu câte 5000 de dolari pe lună.

Potrivit BBC, organizația teroristă M23 a devenit vizibilă din anul 2012, când a afirmat că menirea ei este să apere drepturile comunității etnice Tutsi din estul Congo, pe motiv că această comunitate ar fi discriminată și persecutată de guvernul central al țării. Există suspiciunea că organizația M23, care luptă împotriva autorităților din Congo, ar fi susținută de țara vecină, Ruanda.

Președintele Republicii Democratice Congo este Félix Antoine Tshisekedi. El a fost reales șef al statului în ianuarie 2024. Președintele Tshisekedi a promis populației că orașul Goma, cu importanță strategică, nu va fi lăsat să cadă sub ocupația organizației teroriste M23.

La București, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, la data de 8 februarie, că doi români au fost uciși și alți patru au fost răniți în Congo. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite deplasările în zonele estice şi nord-estice ale Congo, în special de la frontiera cu Burundi, Ruanda şi Uganda. Se recomandă evitarea intrarii / ieşirii din Congo prin punctele de frontieră Goma şi Bukavu.

„La acest moment rezultă decesul a doi cetățeni români și rănirea altor patru cetățeni români în evenimentele recente din Congo. Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situația de securitate din această ţară este extrem de volatilă”

Luminița Odobescu,

Ministrul Afacerilor Externe

În noiembrie 2023, președintele Iohannis a avut un turneu prin câteva țări din Africa (evitând, însă, Republica Democrată Congo). „Am repus România pe radarul african și am reluat ceea ce aproape se pierduse în ultimii 30 de ani – o relație extrem de valoroasă între țara noastră și partenerii de pe acest continent”, anunța, la finalul turneului în Africa, președintele României.

„Am făcut această serie de vizite pe acest continent, cu urmări practice nu doar pentru noi, ci și pentru relația dintre Uniunea Europeană și Africa. Este evident că partenerul nostru cel mai apropiat regional este Africa, sunt oportunități fenomenale și ar fi o greșeală imensă să nu beneficiem de această șansă de bună colaborare”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Șeful statului susținea că România are oportunități de cooperare cu Africa dar nu amintea despre românii care luptă ca mercenari, riscându-și viața, în Republica Democrată Congo.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă