Procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a comentat extrădarea lui Darius Vâlcov spunând că este „un prim semnal puternic pentru toți cei care sunt tentați să ia în considerare sustragerea de la executarea pedepselor dispuse de instanțele române” potrivit jurnalul.ro.
Direcția Națională Anticorupție a transmis un comunict de presă prin care „salută eforturile Ministerului Justiției din România și decizia autorităților italiene de extrădare în România a fostului ministru Darius Vâlcov, în vederea executării pedepsei privative de libertate dispuse de instanțele naționale pentru comiterea unor fapte de corupție, ca urmare a investigațiilor efectuate de procurorii DNA”.
„Înfăptuirea justiției nu se poate realiza fără executarea pedepselor dispuse de instanțele judecătorești, sustragerea persoanelor condamnate pentru fapte de corupție de la executarea pedepselor subminând lupta împotriva corupției, prin diminuarea efectului disuasiv al politicii penale și reducerea motivației procurorilor care au misiunea de a investiga și proba acest tip de infracțiuni. Direcția Națională Anticorupție apreciază că această decizie a autorităților italiene și determinarea dovedită a autorităților române constituie un prim semnal puternic pentru toți cei care sunt tentați să ia în considerare sustragerea de la executarea pedepselor dispuse de instanțele române”, a declarat procurorul-șef al DNA, Marius Voineag.
Fostul ministru Darius Vâlcov, care a fugit în Italia după ce a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, a fost adus sub escortă în România luni după-amiază cu o aeronavă.
„Va fi predat Penitenciarului Rahova. 21 de zile de carantină. Îi asigurăm 4 metri pătrați de detenție în celula în care va sta. (…) După ce va sta la Rahova și va ajunge să execute în regim semideschis îl vom muta în alt penitenciar”, a precizat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Procesul lui Darius Vâlcov, care primise opt ani de închisoare, se reia de la zero
Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile. Trimiterea în judecată s-a făcut pe baza unui dosar întocmit de procurorii DNA.
Inițial, în anul 2018, Darius Vâlcov fusese judecat și condamnat de către magistrații ICCJ la opt ani de închisoare.
Ulterior, la data de 3 iulie 2019, Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că există un conflict între Parlament și ICCJ și a anunțat că vor fi rejudecate dosarele de la ICCJ soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ICCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care aceste dosare nu au devenit definitive.
Darius Vâlcov, considerat autorul programului economic al PSD, a fost ministru al Finanţelor şi ulterior a fost consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!