4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaDiscuții complicate la întâlnirea din Arabia Saudită consacrată războiului din Ucraina

Discuții complicate la întâlnirea din Arabia Saudită consacrată războiului din Ucraina

Arabia Saudită a găzduit sâmbătă o întâlnire consacrată războiului din Ucraina în care au avut loc discuţii deloc uşoare, potrivit unui reprezentant al Kievului, într-un context diplomatic în care Riadul a acordat spaţiu puterilor emergente apropiate de Moscova, informează AFP.

Întâlnirea începută după-amiaza la Jeddah, pe malul Mării Roşii, s-a încheiat sâmbătă seara după câteva ore de discursuri ale delegaţiilor prezente şi o lungă discuţie cu uşile închise, au spus participanţii.

Aşa cum era de aşteptat, nu va fi emisă nicio declaraţie finală, dar o sursă europeană a raportat un punct de vedere comun cu privire la punctele cheie, în special cu privire la respectarea „integrităţii şi suveranităţii teritoriale” ale Ucrainei, care trebuie să fie „în centrul oricărui acord de pace”.

Potrivit diplomaţilor, la întâlnire au participat reprezentanţi a 40 de ţări, cu excepţia Rusiei, Kievul fiind la originea acestor discuţii.

Apropiată atât de Moscova, cât şi de Washington, Arabia Saudită a ţinut să să primească la reuniuni reprezentanţi din partea Braziliei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud, puteri emergente membre ale BRICS (din care face parte şi Rusia) care, spre deosebire de Occident, nu s-au alăturat Ucrainei, fără a sprijini totuşi invazia rusă.

„China a participat activ şi s-a arătat deschisă la ideea unei noi întâlniri”, a declarat o sursă europeană după întâlnire.

„Eforturile converg pentru a crea condiţiile unei negocieri valide (…) Întâlnirea de astăzi creează aceste condiţii? Clar că nu. Este un efort pe termen lung”, a declarat o sursă diplomatică franceză.

Însă Brazilia consideră că „orice negociere reală trebuie să includă toate părţile”, inclusiv Rusia, potrivit unei declaraţii făcute sâmbătă de Celso Amorim, consilier al preşedintelui Lula da Silva, care a participat la întâlnire.”Deşi Ucraina este victima cea mai importantă, dacă vrem cu adevărat pacea, trebuie să implicăm Moscova în acest proces într-o formă sau alta”, a spus el.

Într-un discurs pronunţat sâmbătă, preşedintele Volodimir Zelenski, a indicat, la rândul său, că delegaţia ucraineană şi-a prezentat planul de pace în zece puncte, care prevede retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

„Discuţiile nu vor fi uşoare, dar adevărul este de partea noastră”, a recunoscut Andrii Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene prezent la Jeddah.

Criticată de Occident pentru refuzul său de a condamna Rusia, China, reprezentată de emisarul său pentru Ucraina, Li Hui, s-a declarat hotărâtă să contribuie la „o soluţionare politică a crizei ucrainene”.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, a condus delegaţia americană, în timp ce Franţa a fost reprezentată de Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al preşedintelui Emmanuel Macron.

Conform programului, au fost trei ore de discursuri ale participanţilor şi două ore de discuţii cu uşile închise înaintea unei cine oficiale.

Ucraina şi Statele Unite au criticat Riadul că face jocul Rusiei, aflată sub sancţiunile occidentale, prin realizarea în comun a unei politici petroliere ce vizează creşterea preţurilor pe pieţele mondiale.

Implicată şi în discuţiile privind conflictul din Sudan, Arabia Saudită încearcă să se afirme pe scena internaţională ca mediator pentru pace, după câţiva ani de politici neclare. Regatul saudit şi-a îmbunătăţit relaţiile cu foşti rivali, precum Qatar şi Turcia, iar anul acesta chiar cu Iran şi Siria. În încercarea de a se impune ca putere mondială mijlocie, Arabia Saudită speră de asemenea să facă uitate unele dintre eşecurile sale din trecut, cum ar fi intervenţia în Yemen sau asasinarea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat pentru AFP Joost Hiltermann, responsabilul pentru Orientul Mijlociu din cadrul ONG-ul specializat International Crisis Group.

Volatilitatea pieţelor energetice generată de războiul din Ucraina a oferit însă o oportunitate Arabiei Saudite de a reveni în prim-planul scenei diplomatice. La ONU, Arabia Saudită a susţinut rezoluţii de denunţare a invaziei ruse, precum şi a anexării proclamate a teritoriilor din estul Ucrainei. În mai, regatul saudit l-a invitat pe preşedintele Volodimir Zelenski la un summit al Ligii Arabe.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Academia Română primește 24 de milioane de lei, pentru investiții în proiecte de cercetare

Fondurile neutilizate, primite de la Guvern, vor fi returnate la Fondul de Rezervă, până la sfârșitul anului Guvernul României a decis suplimentarea bugetului Academiei Române...

Rusia e gata să facă pace cu Ucraina. Ce rol va avea Donald Trump

Rusia este deschisă negocierilor privind încetarea războiului din Ucraina dacă acestea sunt iniţiate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi ambasadorul...

Claudio Ranieri se întoarce la AS Roma pentru al treilea mandat!

Claudio Ranieri, în vârstă de 73 de ani, este pe punctul de a reveni în fotbal, la AS Roma, în ciuda retragerii sale anunțate...
Ultima oră
Pe aceeași temă