6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaDirectorul general al AIEA va ajunge la Kiev înainte de a vizita...

Directorul general al AIEA va ajunge la Kiev înainte de a vizita centrala ucraineană Zaporojie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se va afla marţi la Kiev înainte de a vizita centrala ucraineană Zaporojie, fragilizată după distrugerea unui baraj de pe fluviul Nipru, relatează AFP.

„În drum spre Ucraina pentru a-l întâlni pe preşedintele Volodimir Zelenski”, a scris luni pe Twitter Rafael Grossi, într-un mesaj însoţit de fotografii care îl arată împreună cu echipa sa pregătită să plece de la Viena, sediul agenţiei ONU.

După Kiev, şeful AIEA va merge la centrala atomoelectrică ZNPP ocupată de ruşi „pentru a evalua situaţia şi a organiza o nouă rotaţie a experţilor”, al căror număr va fi mărit.

De la începutul invaziei, el a avertizat constant despre riscul unui accident nuclear la această centrală din sud-estul Ucrainei, unde s-a deplasat deja de două ori şi a desfăşurat permanent agenţi.

Centrala atomoelectrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află în centrul conflictului: ocupată de armata rusă la 4 martie 2022, aceasta a fost vizată de tiruri şi a fost tăiată de la reţeaua electrică de şapte ori.

Directorul AIEA va merge la Kiev înainte de a vizita centrala de la Zaporojie, după distrugerea barajului de la Kahovka

Distrugerea barajului Kahovka, care a provocat o scădere bruscă a nivelului rezervorului folosit servind la răcirea celor şase reactoare, degradează „puţin mai mult o situaţie deja dificilă şi imprevizibilă”, a deplâns săptămâna trecută Rafael Grossi.

În faţa unor date contradictorii, el şi-a reiterat duminică cererea de acces la locul unde se măsoară nivelul apei în vederea efectuării unei examinări „independente”.

Centrala se poate baza, de asemenea, pe un bazin mare de retenţie situat în apropiere, precum şi pe alte rezerve suficiente „timp de câteva luni”, potrivit AIEA.

Chiar dacă reactoarele au fost oprite de luni de zile, este necesar să se răcească constant combustibilul din miezurile reactorului, precum şi cel amplasat în bazinele de stocare, pentru a evita fuziunea combustibilului şi eliminarea unor deşeuri radioactive în mediul înconjurător.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă