Un director de la Antifraudă a găsit cum se face o subdimensionare a contractelor de muncă la platformele de livrare de mâncare.
„ Am sesizat în acest domeniu o foarte mare subdimensionare a contractelor de muncă, au fost multe controale și vor continua, astfel încât munca să fie declarată în mod corect. E foarte ușor de demonstrat la un livrator, atâta vreme cât e în platformă, câte livrări a făcut și cât a muncit. Am constatat că partenerii acestor platforme angajează livratori cu 2 ore sau mai puțin ori deloc”, spune Teodor Alexandru Georgescu, în cadrul conferinței Courier & Poștal Services Forum 2023, citat de Ziarul Financiar.
El precizează că anumite companii care se ocupă cu angajarea livratorilor recurg la diverse metode pentru a-i plăti la negru pe aceștia.
Un director de la Antifraudă a descoperit cum are loc o subdimensionare a contractelor de muncă, mai ales prin cheltuieli fictive
„Pentru a putea fi plătiți la negru, spun eu, diferența dintre orele lucrate și orele înscrise în Revisal sau în contractele de muncă, pentru acei bani se mai și optează pentru anumite practici infracționale, care sunt combătute de legea evaziunii fiscale. Mă refer la cheltuieli fictive că să poată să scoată banii, mă refer la anumite bunuri false de benzină care sunt introduse în contabilitate, de anumite sume care, practic, în contabilitate se regăsesc în casieria societății, dar, în realitate, sunt dați către livratori. Aceste controale nu se vor opri. Salariile trebuie înregistrate și obligațiile trebuie plătite la bugetul statului, așa cum o face fiecare salariat”, mai spune Teodor Alexandru Georgescu, potrivit orange.ro.
Numărul real al livratorilor înscriși în platformele de livrare de mâncare nu este cunoscut, însă jucătorii din această piață spun că mulți din acești livratori sunt pe contracte de colaborare, în special PFA-uri.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!