La Parlamentul European s-a analizat situația mortalității în țările membre UE, semnalându-se și situația acelor țări cu decese numeroase din cauza unor boli care puteau fi tratate.
România este pe locul al treilea în UE la rata mortalității evitabile prin prevenție și a mortalității prin cauze tratabile. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 80% dintre bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și cazurile de diabet zaharat, precum și 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin utilizarea corespunzătoare a măsurilor de prevenție, la nivel global.
„Presiunea generalizată pe sistemul medical și accesul uneori greoi la specialiștii din domeniul sănătății pot duce la agravarea bolilor și la costuri mai mari cu tratamentele medicale. Îngrijirea personală și creșterea nivelului de educație în domeniul sănătății în rândul publicului, reprezintă soluții pe termen lung astfel încât oamenii să poată lua decizii cu privire la sănătatea lor la momentul potrivit, având informațiile corecte la dispoziție”, a declarat Cătălin-Dragoș Crânguș, Country Manager Haleon România.
Punerea accentului pe îngrijirea personală ar putea contribui la rezolvarea crizei din sistemele de sănătate europene. Această idee figurează într-o nouă Cartă Albă, „Redefinirea îngrijirii personale în Europa”, comandată de Haleon, lider mondial în domeniul sănătății consumatorilor.
În martie 2023 a avut loc la Parlamentul European de la Bruxelles o masă rotundă în care s-au discutat rezultatele acestei cercetări.
Circa 1,2 miliarde de afecțiuni minore sunt autogestionate în Europa în fiecare an. Fără îngrijire personală, Europa ar avea nevoie de încă 120.000 de medici. Doar 3 la sută din bugetele europene pentru sănătate sunt cheltuite, în medie, pentru prevenție.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!