Adoptarea în regim de urgență a acestui proiect, este justificată de necesitatea asigurării continuității serviciilor după 31 decembrie 2024, când expiră mandatul actual al Poștei Române
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat un proiect de decizie, care propune desemnarea Companiei Naţionale Poşta Română ca furnizor de serviciu universal, pentru perioada 2025–2029. Aceasta vine ca răspuns la necesitatea asigurării accesului populației la servicii poștale de bază, indiferent de localizare, precum și o inițiativă crucială pentru menținerea infrastructurii poștale naționale, scrie news.ro.
Poșta Română a fost singura companie care a depus o cerere în cadrul procedurii organizate de ANCOM până la termenul limită din 17 octombrie 2024. Conform legislației, CNPR îndeplinește criteriile necesare pentru a continua în această calitate, beneficiind de drepturi speciale, precum încheierea acordurilor internaționale, utilizarea formularelor specifice și aplicarea tarifelor preferențiale.
Această desemnare va permite Poștei „să gestioneze și să optimizeze relațiile internaționale și să opereze în cadrul unui sistem tarifar transparent și nediscriminatoriu, garantând totodată accesibilitatea pentru utilizatorii, inclusiv cei din zonele rurale sau izolate”, se arată în proiectul de decizie.
Obligațiile Poștei Române
Pentru a menționa statutul de furnizor de serviciu universal, Poșta Română va trebui să asigure o acoperire extinsă, cu cel puțin o colectare și o livrare zilnică în fiecare localitate, timp de cinci zile pe săptămână. În zonele geografice izolate, ANCOM stabilește frecvențe mai reduse, adaptate specificului local. În plus, tarifele practicate trebuie să fie fundamentate pe costuri, să reflecte accesibilitatea și să stimuleze eficiența operațională.
O altă prevedere importantă este aceea de a permite Poștei Române să solicite compensarea costurilor nete, generate de furnizarea de servicii universale, dar numai după încheierea exercițiului financiar. Această măsură vizează sustenabilitatea financiară a operatorului și permite ajustări pe termen lung, care să sprijine dezvoltarea rețelei publice.
ANCOM a publicat proiectul deciziei pe site-ul oficial, oferind publicului și actorilor interesați, oportunitatea de a formula propuneri și observații până pe 9 decembrie 2024. Adoptarea în regim de urgență a acestui proiect, este justificată de necesitatea asigurării continuității serviciilor după 31 decembrie 2024, când expiră mandatul actual al Poștei Române.
Impactul deciziei asupra utilizatorilor și industriei
Desemnarea Poștei Române ca furnizor de serviciu universal va consolida accesul utilizatorilor la servicii poștale de bază, în special în zonele rurale și izolate. Totodată, măsura contribuie la stabilitatea pieței poștale și la dezvoltarea infrastructurii de comunicații.
Pe termen lung, succesul acestui proiect depinde de capacitatea Poștei Române de a moderniza serviciile, de a crește eficiența operațională și de a menține un raport echilibrat între costuri și accesibilitate.