24 C
București
marți, 20 august 2024
AcasăȘtiințăDescoperire uluitoare făcută pe Lună, în apropierea locului unde Neil Armstrong și...

Descoperire uluitoare făcută pe Lună, în apropierea locului unde Neil Armstrong și Buzz Aldrin au aterizat acum 55 de ani

Descoperire uluitoare făcută pe Lună. O echipă condusă de italieni a confirmat existența unei peșteri, chiar în propierea locului unde Neil Armstrong și Buzz Aldrin au aterizat în urmă cu 55 de ani!

O echipă condusă de italieni a raportat luni, 15 iunie 2024, că există dovezi ale existenței unei peșteri de mari dimensiuni, accesibilă din cea mai adâncă groapă cunoscută de pe Lună. Aceasta este situată la Marea de Liniște, la doar 400 de kilometri de locul de aterizare al Apollo 11, potrivit APNews.

A fost descoperită o peșteră pe Lună

Groapa, ca și celelalte peste 200 descoperite acolo sus, a fost creată prin prăbușirea unui tub de lavă.

Cercetătorii au analizat măsurătorile radar efectuate de Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA și au comparat rezultatele cu tuburile de lavă de pe Pământ. Concluziile lor au fost publicate în jurnalul Nature Astronomy.

Datele radar dezvăluie doar partea inițială a cavității subterane, conform oamenilor de știință. Aceștia estimează că are cel puțin 40 de metri lățime și zeci de metri lungime, probabil chiar mai mult.

„Peșterile lunare au rămas un mister timp de peste 50 de ani. Prin urmare, a fost interesant să putem dovedi în sfârșit existența uneia”, au scris Leonardo Carrer și Lorenzo Bruzzone de la Universitatea din Trento, într-un e-mail.

Apollo 11, un punct culminant în istoria explorării spațiale

Apollo 11 rămâne un punct culminant în istoria explorării spațiale și a umanității în ansamblu. Această misiune epică a fost prima care a dus oameni pe suprafața Lunii, marcând un moment de vârf în eforturile umane de a atinge și explora cosmosul.

Lansată de la Kennedy Space Center în Florida pe 16 iulie 1969, misiunea a fost comandată de către astronautul Neil Armstrong, alături de piloții de testare Buzz Aldrin și Michael Collins.

Apollo 11 a călătorit pe o traiectorie complexă de peste 384,400 de kilometri, navigând prin spațiul cosmic și ajungând în final la Lună.

Pe 20 iulie 1969, modulul lunar „Eagle” a fost separat de modulul de comandă „Columbia”, iar Armstrong și Aldrin au coborât pe suprafața lunară.

Când Armstrong a pășit din „Eagle” și a devenit primul om care a pus piciorul pe Lună, a rostit celebrele cuvinte: „That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind” („Un mic pas pentru [un] om, un salt uriaș pentru omenire”).

În timp ce Armstrong și Aldrin explorau Lună, Collins a rămas în orbită în modulul de comandă.

Împreună, echipa Apollo 11 a demonstrat nu doar tehnologia incredibilă, ci și curajul și determinarea umanității de a depăși limitele cunoscute.

Întoarcerea în siguranță pe Pământ pe 24 iulie 1969 a fost primită cu bucurie și uimire în întreaga lume, marcând o realizare istorică fără precedent.

Misiunea Apollo 11 a deschis calea pentru alte misiuni lunare și a consolidat angajamentul umanității de a explora spațiul cosmic în continuare.

Astăzi, Apollo 11 rămâne un simbol al curajului, inovației și colaborării internaționale.

În fiecare an, ziua de 20 iulie este celebrată ca Ziua Apollo, pentru a comemora realizările remarcabile ale acelei misiuni care au schimbat pentru totdeauna perspectiva noastră asupra cosmosului și a locului nostru în univers.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Percheziții la SNSPA, în cazul anchetei profesorului Alfred Bulai

Sociologul Alfred Bulai este acuzat de folosirea funcției, în scop sexual Mai multe percheziții au loc în această dimineață la SNSPA, în cazul profesorului Alfred...

România ar putea avea grave probleme demografice în următorii ani

În ultimii trei ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a natalității, o tendință care continuă să îngrijoreze demografi și oficiali guvernamentali. Această scădere...
Ultima oră
Pe aceeași temă