În cadrul celei mai recente descoperiri făcute posibile de Telescopul spațial James Webb, un grup de astrofizicieni a detectat șase planete „rătăcitoare”, scrie USA Today.
Descoperire uluitoare făcută de Telescopul spațial James Webb
Grupul de corpuri cosmice este puțin mai mare decât Jupiter și nu are nicio stea pe orbită.
În schimb, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins suspectează că aceste lumi necunoscute, aflate la aproape 1.000 de ani lumină de Pământ, au luat naștere în cadrul aceluiași proces care formează stelele.
Descoperirea este una fascinantă, oferind astrofizicienilor mai multe informații și dovezi privind rețeta cosmică care creează stele și planete în univers.
Dovezile întâlnite de cercetători oferă un „da” convingător la întrebarea dacă același proces cosmic poate da naștere la fel de ușor unei stele ca și unei planete de mărimea lui Jupiter.
Observațiile provin de la Telescopul Webb, care a cercetat o nebuloasă numită NGC 1333. Norul spațial gigantic de praf și gaz este situat la 960 de ani-lumină distanță, în constelația Perseus.
Spre deosebire de predecesorul său, Telescopul spațial Hubble, Webb are capacitatea de a observa universul în lumină infraroșie, ceea ce a permis observatorului cosmic să vadă prin praful care întuneca vederea procesului de formare a stelelor.
Telescopul Spațial James Webb (JWST) reprezintă una dintre cele mai importante realizări în domeniul astronomiei și al tehnologiei spațiale.
Lansat pe 25 decembrie 2021, JWST este succesorul Telescopului Spațial Hubble și a fost dezvoltat de NASA în colaborare cu Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Canadiană (CSA).
James Webb este proiectat pentru a explora Universul în domeniul infraroșu, un domeniu în care telescopul Hubble, care operează în mare parte în spectrul vizibil și ultraviolet, avea limitări.
Datorită acestei capacități, JWST poate observa obiecte extrem de îndepărtate și slabe, precum cele mai vechi galaxii și stele care s-au format în primele miliarde de ani după Big Bang.
Telescopul este echipat cu un oglinzi principale de 6,5 metri în diametru, formate din 18 segmente hexagonale care se desfășoară în spațiu pentru a forma o suprafață reflectorizantă mare.
De asemenea, dispune de un sistem de protectie solară de dimensiuni imense, denumit „shield” (scut), care ajută la menținerea unui mediu rece pentru a maximiza sensibilitatea la radiațiile infraroșii.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!