3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăȘtiințăDescoperire fascinantă în adâncurile oceanului

Descoperire fascinantă în adâncurile oceanului

Totul a început în 2013, când oceanologul Andrew Sweetman a crezut că echipamentul său de monitorizare era defect.

Descoperire fascinantă în adâncurile oceanului

Un fenomen misterios observat pentru prima dată în 2013 la bordul unei nave într-o zonă îndepărtată a Oceanului Pacific părea atât de absurd, încât l-a convins pe oceanologul Andrew Sweetman că echipamentul său de monitorizare era defect, scrie CNN.

Senzorii păreau să arate că oxigenul era produs pe fundul mării, la 4.000 de metri, acolo unde lumina nu poate pătrunde.

Același lucru s-a întâmplat și în trei călătorii ulterioare într-o regiune cunoscută sub numele de zona Clarion-Clipperton.

Practic, le-am spus studenților mei să pună senzorii înapoi în cutie. Îi vom trimite înapoi la producător și îi vom testa, pentru că ne arată prostii. Și de fiecare dată producătorul a răspuns: ‘funcționează. Sunt calibrațo’,

a declarat Sweetman, profesor la Scottish Association for Marine Science și lider al grupului de ecologie și biogeochimie a fundului mării al instituției.

„Oxigen întunecat”

Organismele fotosintetice, cum ar fi plantele, planctonul și algele, folosesc lumina soarelui pentru a produce oxigen, care se scurge în adâncurile oceanului, dar studiile anterioare efectuate în adâncurile mării au arătat că oxigenul este consumat, nu produs, de organismele care trăiesc acolo, a declarat Sweetman.

Acum, oamenii de știință au descoperit o reacție chimică ce produce oxigen în adâncurile oceanului, contestând faptul că doar organismele fotosintizatoare pot produce oxigen, potrivit Science Alert.

Studiul, publicat luni în revista Nature Geoscience, demonstrează cât de multe lucruri sunt încă necunoscute despre adâncurile oceanelor și subliniază miza eforturilor de exploatare a fundului oceanului pentru metale și minerale rare.

De asemenea, constatarea că există o altă sursă de oxigen pe planetă, în afară de fotosinteză, are implicații de anvergură care ar putea contribui la descoperirea originii vieții.

Noi specii sunt descoperite în permanență în adâncurile oceanelor, de aceea se spune adesea că știm mai multe despre suprafața Lunii decât despre adâncurile mării. Această descoperire sugerează că nodulii înșiși ar putea furniza oxigenul necesar pentru a susține viața acolo.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă