Băncile mari din România au redus recent dobânzile la depozitele în lei, acestea situându-se acum în jurul valorii de 5%, potrivit unei analize Ziarul Financiar pe baza simulărilor realizate pe comparatorul online conso.ro.
În contrast, băncile mai mici oferă dobânzi mai atractive, ajungând până la 6-7%.
Această scădere a dobânzilor la depozite a început înainte de ultimele două reduceri ale ratei de politică monetară operate de BNR în ședințele din iulie și august, când dobânda de referință a fost redusă de la 7% la 6,5%.
În paralel, ROBOR la 3 luni a coborât la 5,58%, iar inflația a scăzut constant pe parcursul anului, apropiindu-se de 5%, influențând deciziile BNR.
Ce dobânzi oferă primele cinci bănci după active
Analizând primele cinci bănci după active, dobânzile oferite pentru depozitele la 12 luni variază ușor peste 5,5%, în timp ce pentru cele pe 3 luni scad sub 4,5%.
Banca Transilvania și BCR oferă 5,2% pentru scadența de 12 luni, în timp ce CEC Bank, BRD și ING Bank oferă 5,7%, 5% și respectiv 5,2%. Pentru depozitele pe 3 luni, Banca Transilvania oferă 4,7%, BCR 4,6%, iar CEC Bank păstrează o dobândă peste 5%.
În schimb, băncile mici, precum TBI Bank, ProCredit Bank și Intesa Sanpaolo Bank, oferă dobânzi de până la 7% pentru depozitele pe 12 luni, iar pentru scadențele de 3 luni, acestea sunt superioare celor oferite de băncile mari, ajungând până la 6,05% în cazul TBI Bank.