Purtătorul de cuvânt principal adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a numit luni (15 mai) intensificarea cooperării Iranului cu Rusia „o amenințare și un pericol” pentru Ucraina, dar și pentru vecinii Rusiei și Iranului, precum și pentru„comunitatea internațională în general”.
„Miezul acestui lucru este că Iranul rămâne cel mai mare susținător militar al Rusiei, iar Iranul a furnizat deja Rusiei artilerie și cartușe de tancuri pentru a fi folosite în Ucraina”, a spus Patel, potrivit Reuters.
Casa Albă a declarat luni că Statele Unite văd mai multe indicii că Rusia și Iranul extind un parteneriat de apărare fără precedent, care va ajuta Moscova să-și prelungească războiul în Ucraina și să reprezinte o amenințare pentru vecinii Iranului.
Începutul unei noi ere cu Iran, Arabia Saudită și China în prim-plan
Atunci când Arabia Saudită și Iranul au îngropat vineri, la Beijing, securea războiului, a fost un moment care a schimbat situația atât pentru Orientul Mijlociu, modelată de rivalitatea lor veche de zeci de ani, cât și pentru influența crescândă a Chinei în regiunea bogată în petrol, scrie CNN.
Anunțul a fost surprinzător, dar așteptat. Cele două puteri regionale poartă discuții pentru restabilirea relațiilor diplomatice de aproape doi ani. Uneori, negociatorii păreau să tragă de timp, neîncrederea profundă dintre cele două țări părând de neclintit.
Discuțiile dintre Iran și Arabia Saudită se desfășurau în același timp în care negocierile dintre Iran și Statele Unite pentru a relansa acordul nuclear din 2016 eșuau. Rezultatele ambelor seturi de discuții cu Iranul păreau legate între ele – Riadul și Washingtonul au mers mult timp în pas de melc privind politica externă.
Dar se pregătește o schimbare în alianțele regionale. Relația Arabiei Saudite cu SUA a devenit tensionată în ultimii ani, în timp ce poziția Chinei a crescut. Spre deosebire de Washington, Beijingul a demonstrat o capacitate de a transcende numeroasele rivalități care traversează Orientul Mijlociu. China a creat relații diplomatice bune cu țările din regiune, impulsionată de consolidarea legăturilor economice, fără a se lăsa învățată de prelegeri occidentale privind drepturile omului.
În retrospectivă, Beijingul a fost pregătit de ani de zile să intermedieze cel mai recent progres diplomatic din Orientul Mijlociu, afectat de conflict, subliniind în același timp influența regională în scădere a SUA.
„În timp ce mulți oameni de la Washington vor considera rolul emergent al Chinei ca mediator în Orientul Mijlociu ca fiind o amenințare, realitatea este că un Orient Mijlociu mai stabil, în care iranienii și saudiții nu sar unul la gâtul celuilalt, este, de asemenea, în beneficiul Statelor Unite”, a scris vineri pe Twitter Trita Parsi, vicepreședintele executiv al Institutului Quincy, cu sediul la Washington.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!