Deficitul de cont curent al României, care include deficitul comercial, nu este acoperit de investițiile străine directe, exercitând presiune asupra leului și provocându-i deprecierea în raport cu alte valute, în special euro.
Conform prognozelor făcute la ZF Live de Ciprian Dascălu, economist-șef la BCR, deficitul de cont curent, care a ajuns la 12 miliarde de euro la jumătatea anului, ar putea atinge 8% din PIB până la sfârșitul anului.
„În ceea ce priveşte deficitul de cont curent, am avut o surpriză neplăcută. Ne-am revizuit prognoza pentru acest deficit la 8,1% din PIB, faţă de 6,9% din PIB cât anticipam iniţial, deşi există o uşoară îmbunătăţire faţă de anul trecut. Fluxurile care contribuie la acest deficit nu sunt acoperite decât parţial de investiţii străine directe, ceea ce înseamnă că, pe termen mediu, raportul dintre cerere şi ofertă ar putea să conducă la o depreciere a cursului de schimb”, a declarat Dascălu la ZF Live.
România importă mult mai mult decât exportă
Deficitul de cont curent, reprezentând suma netă de bani ieșiți din România, a fost de 12 miliarde de euro în prima jumătate a anului, în mare parte din cauza deficitului comercial de bunuri: România importă mult mai mult decât exportă.
În schimb, România are un excedent comercial la servicii, datorită exporturilor de IT și transporturi. Totuși, la categoria turism, România înregistrează un deficit, deoarece românii cheltuiesc mai mult pe vacanțe în străinătate decât încasările din turismul străin în România.
Deficitul de cont curent necesită finanțare, altfel moneda națională riscă să se deprecieze în mod direct proporțional cu deficitul.
Finanțarea deficitului este optimă prin investiții străine directe, care aduc bani în țară și contribuie la creșterea PIB-ului. În primele șase luni ale anului 2024, investițiile străine directe au fost de doar 3,2 miliarde de euro, în timp ce deficitul extern a fost de 12 miliarde de euro. Cu toate acestea, o parte din deficit a fost acoperită de remiterile lucrătorilor români din străinătate, care au trimis aproximativ 4 miliarde de euro în aceeași perioadă, comparativ cu 6,5 miliarde de euro trimise în întreg anul 2023, conform celor mai recente date ale BNR.
Problema deficitului comercial este structurală, legată de echilibrul între exporturi și importuri. Chiar și în cazul unui deficit bugetar de 3% din PIB, deficitul de cont curent ar rămâne tot peste 4% din PIB.