Deficitul bugetar al României a atins 4% din PIB în primele șapte luni ale anului 2024 și este estimat să ajungă între 7% și 8% până la sfârșitul anului, potrivit prognozelor economice.
Dacă aceste previziuni se confirmă, statul ar putea fi nevoit să majoreze taxele începând din 2025 pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a asigura finanțarea cheltuielilor obligatorii, a explicat la ZF Live Ciprian Dascălu, economist-șef al BCR.
„Consolidarea fiscală va depinde deficitul cu care terminăm anul acesta. Pe partea de cheltuieli nu prea vedem multe soluţii de reducere. Cheltuielile cu pensiile şi salariile acoperă cam 80% din veniturile fiscale şi contribuţiile sociale. Dacă mai adăugăm şi cheltuielile cu dobânzile care şi ele sunt rigide destul de greu să vedem o consolidare fiscală pe partea de cheltuieli”, a declarat Dascălu în cadrul emisiunii ZF Live.
Economistul subliniază că una dintre soluțiile pentru diminuarea deficitului ar fi îmbunătățirea colectării taxelor, în special a TVA.
România are unul dintre cele mai mari deficite de colectare a TVA-ului din regiune, cu un gap de 36,7% – diferența dintre cât ar trebui colectat și cât se colectează efectiv.
Alinierea la nivelul vecinilor ar putea aduce României venituri suplimentare echivalente cu 2% din PIB anual.
Ajustarea fiscală pe partea de venituri afectează creșterea economică mai puțin decât o ajustare pe cheltuieli, a adăugat Ciprian Dascălu.
În acest context, nevoia de soluții rapide și eficiente pentru a corecta dezechilibrul bugetar devine o prioritate, pe măsură ce deficitul continuă să crească.