Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81 miliarde lei, ceea ce reprezintă 4,57% din PIB.
Acest deficit este aproape dublu față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, când s-a raportat un deficit de 42,19 miliarde lei (2,63% din PIB).
În această perioadă, veniturile totale au ajuns la 375,76 miliarde lei, înregistrând o creștere de 13,7% față de anul precedent.
Această creștere a fost determinată în principal de încasările din contribuții de asigurări, TVA, impozit pe salarii și venit, impozit pe profit, precum și din veniturile nefiscale.
Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat 457 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă de 22,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Această creștere se datorează, în special, majorărilor salariale din sectorul public, creșterii punctului de pensie și a indemnizației sociale pentru pensionari, dar și cheltuielilor mai mari pentru bunuri, servicii și investiții.
Cheltuielile de personal au crescut cu 23,8%, atingând 106 miliarde lei
Totodată, cheltuielile sociale au crescut cu 13,4%, ajungând la 146,95 miliarde lei.
Deși veniturile au crescut, ritmul mai accelerat al cheltuielilor a dus la adâncirea deficitului bugetar, generând presiuni asupra guvernului pentru a implementa măsuri de consolidare fiscală și eficientizare a cheltuielilor publice în lunile următoare și în 2025.