Piața de IT din România, cunoscută anterior pentru dinamismul și angajările frecvente, își pierde treptat din ritmul rapid de creștere. Cei mai mari zece angajatori din sector au înregistrat o scădere de aproape 2.000 de angajați, ajungând la aproximativ 25.700 de angajați în 2023, iar această tendință continuă și în 2024.
Dacă înainte industria IT era recunoscută pentru salariile competitive și pentru angajări numeroase, în prezent companiile devin mai precaute în privința extinderii echipelor și a salariilor oferite.
Cel mai afectați de această schimbare sunt juniorii și cei care abia au intrat pe piața muncii în IT, afirmă Dragoș Gheban, organizatorul târgului de joburi Angajatori de Top.
„IT-ul e un domeniu care nu mai are volumele de recrutare care erau înainte. Sunt în continuare joburi, pe de altă parte vedem candidați care au dificultăți în a găsi un loc de muncă, mai ales ca spectru de experiență de la entry-level la 2-3 ani de experiență”, a declarat Dragoș Gheban, managing partner la Catalyst Solutions, în cadrul emisiunii ZF Live.
Cauza principală a acestei scăderi în angajările din IT este diminuarea cererii și lipsa proiectelor mari în care să fie implicați tinerii specialiști.
Companiile preferă să mențină personalul existent în așteptarea unor noi proiecte, în loc să angajeze și să instruiască juniori. Acesta consideră că IT-ul rămâne un domeniu activ, dar accesibil în special angajaților seniori, oferind tot mai puține oportunități pentru tinerii aflați la început de carieră.
„Companiile nu mai iau la fel de multe proiecte ca altă dată, au angajați care așteaptă proiecte noi și atunci sunt mai puțin disponibile să angajeze juniori pe care să îi pregătească. Ultima dată am simțit asta în 2020, atunci când totul nu era foarte clar din punct de vedere al modului de lucru. 2021 a venit să compenseze cu volume de recrutare pentru acest segment. Acum în sector, oportunitățile pentru angajații entry-level au început să se reducă din nou”, a adăugat Gheban, la emisiunea ZF Live.