Directorii executivi ai celor mai mari 100 de companii din Europa primesc, în medie, o remunerație de 4,147 milioane de euro pe an, potrivit unei analize realizate de Institutul Sindical European.
Analiza include un salariu de bază mediu de 1,571 milioane de euro, la care se adaugă bonusuri ce pot ajunge la 200% din salariu. În comparație, angajații cu normă întreagă au avut un salariu mediu de 37.863 de euro în aceeași perioadă.
„Aceste constatări reies în ajunul Reuniunii anuale a elitei mondiale la Summitul de la Davos”, precizează raportul, subliniind că decalajele salariale mari afectează negativ economia și democrația.
Potrivit Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), salariile mici au exacerbat deficitul de forță de muncă în Europa. Studiile indică faptul că industriile cu dificultăți mari de recrutare oferă salarii cu 9% mai mici decât sectoarele mai stabile.
Totodată, nemulțumirea față de salarii și condițiile de muncă contribuie la pierderea încrederii în instituțiile democratice.
Soluții propuse: Creșterea negocierilor colective
ETUC subliniază importanța negocierilor colective pentru reducerea inegalităților și îmbunătățirea calității locurilor de muncă. Esther Lynch, secretarul general al ETUC, a declarat:
Diferența obscenă de salariu între CEO și lucrător arată că trebuie urgent să reechilibrăm economia prin creșterea numărului de lucrători care beneficiază de salarii negociate colectiv.
Conform Directivei UE privind salariul minim, statele membre trebuie să implementeze în acest an un Plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective și asigurarea unei acoperiri de 80% din forța de muncă.
Totodată, ETUC cere Comisiei Europene să includă criterii mai stricte în Directiva privind achizițiile publice, astfel încât doar companiile care respectă drepturile de negociere colectivă să fie eligibile pentru contracte.
Apel la dialog social
Esther Lynch a lansat un apel la liderii de companii care participă la Davos:
„Trebuie să ne uităm la evenimentele recente pentru a înțelege consecințele dezechilibrului economic. Îi invit pe directorii executivi să renunțe la luxul întâlnirilor exclusiviste și să participe la dialogul social, o tradiție europeană care poate aduce echilibru și stabilitate.”
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.