Conform unei analize recente a Fondului Monetar Internațional (FMI), datoria publică globală va ajunge la 100.000 de miliarde de dolari, echivalentul a 93% din PIB-ul mondial, până la finalul anului 2024. Cele mai mari contribuții la acest nivel ridicat de datorie provin din Statele Unite și China, potrivit Bloomberg.
FMI avertizează că datoria ar putea atinge 100% din PIB până în 2030, iar guvernele vor trebui să adopte măsuri drastice pentru a stabiliza creșterea împrumuturilor.
În raportul său, FMI subliniază necesitatea ca statele să controleze expansiunea datoriei publice, în special în țări precum SUA, Brazilia, Franța, Italia, Africa de Sud și Regatul Unit, unde se anticipează o creștere semnificativă a acesteia.
Totodată, FMI avertizează că riscurile legate de datorie cresc din cauza cheltuielilor ridicate pentru tranziția energetică, susținerea sistemelor de pensii și consolidarea securității.
Nivelul datoriei ar putea ajunge la 115% din PIB în următorii trei ani
În cel mai pesimist scenariu, nivelul datoriei ar putea ajunge la 115% din PIB în următorii trei ani, cu 20% mai mult decât estimările curente.
Deși încetinirea inflației și scăderea ratelor dobânzilor oferă o oportunitate guvernelor pentru a-și redresa situația fiscală, FMI constată că planurile actuale de ajustare fiscală sunt insuficiente pentru a stabiliza sau reduce datoria publică.