10.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiDatele furate de hackeri se vând ieftin pe Dark Web

Datele furate de hackeri se vând ieftin pe Dark Web

Datele furate de hackeri precum și diverse programe ilegale care permit furtul de date se vând ieftin pe Dark Web.

Acest avertisment este prezentat în cel mai recent raport HP Wolf Security. Raportul analizează principalele momente și tendințe ale criminalității cibernetice din ultimii 30 de ani, cu detalii despre dinamica piețelor subterane și soluții pentru ca organizațiile să-și consolideze securitatea cibernetică.

Criminalitatea cibernetică este în plină expansiune, avertizează un comunicat de presă difuzat la data de 22 iulie 2022. Astfel, între anii 2008 și 2021, FBI a înregistrat o creștere de 207% a rapoartelor privind criminalitatea cibernetică. Doar în anul 2021, pierderile au fost estimate la aproape 7 miliarde de dolari.

Acest fenomen este determinat de un lanț de aprovizionare subteran din ce în ce mai profesionalizat, specializat și colaborativ, care reprezintă un risc atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii. Experții avertizează că lumea ar trebui să se pregătească pentru atacuri din ce în ce mai bine țintite și infractori cibernetici care folosesc tehnologii emergente, precum inteligența artificială.

Instruirea și experiența infractorilor cibernetici pot fi reduse. În prezent, doar 2-3 la sută dintre infractorii cibernetici sunt programatori cu cunoștințe avansate.

Un program malware este ieftin pe Dark Web

Programele soft tip malware se pot cumpăra ieftin de pe internet, avertizează raportul citat. Pe de altă parte, infractorii cibernetici încearcă să găsească în programele soft legale diverse lacune care să le permită să preia controlul asupra sistemelor informatice.

Infractorii caută să exploateze erori sau vulnerabilități de soft deja cunoscute. „Printre exemple se numără sistemul de operare Windows, Microsoft Office, sistemele de gestionare a conținutului web și serverele web și de e-mail”, subliniază raportul citat.

Kiturile care exploatează vulnerabilitățile din sistemele de nișă au prețurile cele mai mari. Prețurile sunt de obicei între 1 000 și 4 000 de dolari. Zero Days, adică vulnerabilitățile care nu sunt deocamdată cunoscute public, sunt cele mai scumpe. Ele se vând cu zeci de mii de dolari pe piețele Dark Web.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fanii lui Liverpool resping ideea ca Elon Musk să devină proprietarul clubului

Suporterii „cormoranilor” se tem că identitatea clubului ar fi afectată sub conducerea miliardarului Fanii lui Liverpool și-au exprimat nemulțumirea față de posibilitatea ca Elon Musk,...

MAI: Mai puține infracțiuni și accidente rutiere grave în minivacanța de Revelion

Peste 24.000 de angajați ai MAI au asigurat zilnic ordinea publică, acordând atenție specială zonelor aglomerate, stațiunilor turistice și lăcașurilor de cult În minivacanța de...

„Lucescu amenință să plece din Grecia dacă va fi pedepsit!” – Avocații antrenorului PAOK atacă sancțiunea Comisiei de Disciplină

Răzvan Lucescu a fost judecat de Comisia de Apel a Federației Elene, după ce Comisia de Disciplină l-a suspendat patru luni în urma incidentelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă