Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din țară dedicat soldaților care au luptat în războiul dintre anii 1877 – 1878.
La ceremoniile militare și religioase prilejuite de sărbătorirea Zilei Independenței Naționale a României au luat parte o serie de oficialități județene și locale, printre care și viceprimarul municipiului Ploiești, liberalul Daniel Nicodim.
Evenimentul a fost deschis cu salutarea drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat al României, precum și a Imnului Regal ”Trăiască Regele!”, în interpretarea solemnă a corului Filarmonicii ”Paul Constantinescu” Ploiești, sub bagheta dirijorului Eduard Dinu.
Foto Facebook Daniel Nicodim, 10 mai 2024
Ulterior, a fost oficiat un serviciu religios, în memoria ostașilor români care s-au jertfit în războiul dintre anii 1877 -1878, pentru câștigarea Independenței de Stat a României.
Cu prilejul acestor ceremonii, au fost rostite și alocuțiuni, discursurile oficialităților fiind urmate de depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Vânătorilor, ce a fost ridicat în cinstea prahovenilor din Batalionul 2 Vânători (condus de Alexandru Candiano-Popescu), care a contribuit hotărâtor la prima mare victorie românească din Războiul de Independență, atacul de la Grivița (30 august 1877).
Dintre toate discursurile rostite la Monumentul Vânătorilor din Ploiești, cel mai aplaudat și apreciat a fost cel al viceprimarului Ploieștiului, Daniel Nicodim, care a pus în evidență întreaga însemnătate a zilei de 10 Mai, transmițând multă emoție celor prezenți acolo care au asistat la o frumoasă și completă lecție de istorie.
„ Hristos a Înviat!
10 MAI este prima, cea mai importantă și cea mai longevivă Zi Națională a României.
10 MAI
MAI bine ca oricând s-au gândit și au acționat elitele politice ale românilor la începutul anului 1866 când, pentru a păstra Unirea Principatelor Române, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, prin alegerea aceluiași domn la Iași și la București, Alexandru Ioan Cuza, au decis să aducă un domn dintr-o dinastie europeană care să garanteze această mare realizare istorică.
10 MAI
MAI ușor a fost să se găsească acest Domn străin, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, și să fie proclamat Domnitor al României la 10 mai 1866 decât să se mențină domnia acestuia. Românii nu sunt chiar ușor de condus, iar pentru tânărul Principe acest lucru a fost o provocare, mai ales în primii și în ultimii ani ai domniei Sale, dar a pus mai presus de toate onoarea și datoria față de țară.
10 MAI
MAI patrioți ca toți politicienii care le-au urmat, pașoptiștii, cei care s-au remarcat la momentul februarie-mai 1866, și-au sacrificat nu numai averile, tinerețea, dar și propriile convingeri pentru a da țării un Domn ce a devenit ulterior Rege, dar și prima constituție a țării, cea de la 30 iunie 1866.
10 MAI
MAI inspirată ca în alte momente istorice, clasa aceea politică, cu o parte, deloc de neglijat din ea, antimonarhistă, prin esența ei, a înțeles că proiectul României se leagă de un monarh. I-au înțeles semnificația.
Ca România să fie recunoscută și să se integreze în spațiul european avea nevoie de repere simbolice care erau: latinitatea (de asta s-a numit România, și nu Dacia) și monarhia. Și liberalii pașoptiști au făcut cel mai greu lucru, pe care îl pot face doar marii oameni de stat, gest întâlnit și la Regele Ferdinand în 1916, la intrarea în război împotriva țării Sale natale, Germania: S-AU ÎNVINS PE SINE.
Este absolut necesar ca actuala clasă politică să țină cont de modelul fruntașilor țării de atunci, pentru că prin simțul datoriei și al onoarei pot fi depășite mai ușor încercările de tot felul cu care se confruntă țara noastră.
10 MAI
MAI hotărâți și mai curajoși ca în alte momente istorice, politicienii liberali, în frunte cu ministrul de externe Mihail Kogălniceanu și prim-ministrul Ion C. Brătianu, declară absolut inspirat Independența României la 9 mai 1877 pentru ca aceasta să fie proclamată și să intre în vigoare, prin contrasemnare, a doua zi, la 10 mai 1877, de către Domnitorul Carol I, moment ce a coincis cu împlinirea a 11 ani de domnie.
10 MAI
MAI determinați, MAI predispuși la sacrificiu și MAI dornici de a se încununa cu gloria victoriei militare, românii au luptat cu dăruire și cu moartea în suflet pentru independența țării noastre pe câmpurile din Bulgaria de la Vidin, Plevna, Smârdan, Rahova, Grivița. În spatele meu stă mărturie a acestui sacrificiu Monumentul Vânătorilor, care este primul monument din țară dedicat soldaților care au luptat în războiul dintre 1877-1878. Acesta a fost ridicat pentru a cinsti eroismul prahovenilor ce au luat parte la acest conflict, fiind inaugurat la 12 octombrie 1897. Inițiativa A a apartinut tânărului Ion Gr. Sorescu, iar ideea câștigătoare a fost cea a sculptorului George Vasilescu.
Pe dumneavoastră, soldați ai armatei române, aflați astăzi aici, vă îndemn să vă gândiți pentru o clipă la eroismul soldaților prahoveni care au luptat la sud de Dunăre pentru independența noastră: Regimentul 7 Prahova, Regimentul 4 Călărași și, cel mai cunoscut, Batalionul II Vânători din Ploiesti.
10 MAI
MAI târziu, peste 4 ani, la 10 MAI 1881, România progresase și se ridicase foarte mult ca stat independent, fiind înregistrate relații diplomatice cu principalele state și puteri ale Europei și ale lumii, astfel încât s-a proclamat Regatul, iar Principele Carol I a devenit Regele Carol I ”, a transmis edilul, cu referire la trecutul glorios al fruntașilor români ce au făcut din 10 Mai cea mai importantă zi a țării.
Legea 189/ 2021 a îndreptat o gravă mistificare istorică și o confuzie care părea greu de lămurit în privința zilei de 10 Mai
Din necunoaștere a istoriei sau din nostalgie pentru trecutul comunist, instituții, autorități publice și persoane cu demnități oficiale au celebrat după 1989 această zi pe 9 mai, laolaltă cu Ziua Europei și cu Ziua Victoriei în Europa care este de fapt celebrată în 8 mai, în toate țările membre NATO.
Timp de 32 de ani, după 1989, o instituție care trebuia să contribuie la aflarea adevărului, Ministerul Apărării Naționale, din păcate, a refuzat acest adevăr istoric și a celebrat Ziua Independenței Naționale pe stil de tristă amintire, sovietic, în data de 9 mai.
Cu toate acestea, un grup de parlamentari români, între care s-a remarcat cei național-liberali, au reușit adoptarea în Parlament în anul 2021 a legii 189 prin care s-a dorit încheierea definitivă cu socotelile cu trecutul sovietic și comunist al României.
„ 10 MAI
„ MAI bine mort decât comunist” cântau tinerii care au ieșit în Piața Universității în primăvara lui 1990 pentru a arăta României că democrația, libertatea, adevărul și dreptatea socială trebuie mereu apărate permanent pentru a oferi generațiilor viitoare un fundament solid pentru dezvoltare spirituală, morală și materială.
Astăzi avem în Familia Regală a României un reper permanent prin ceea ce înseamnă diplomația regală de succes, când vine vorba de promovarea intereselor legitime ale țării noastre, dar și pentru comunitatea noastră ploieșteană pentru care au arătat deschidere și atenție, mai ales în acest an când Ploieștiul este Capitala Tineretului din România.
10 MAI
MAI bucuroși și MAI conștienți de semnificațiile bogate ale istoriei noastre pentru că, de trei ani, din vara anului 2021, MAI mulți parlamentari, la inițiativa celor din Partidul National Liberal, au adoptat legea, ce a intrat la scurt timp în vigoare, care declară Ziua de 10 MAI ca Ziua Independenței Naționale, îndreptând astfel o gravă mistificare a istoriei.
Zece Mai să ne fie de-a pururi sfântă zi!
La mulți ani, România! La mulți ani, prahoveni! La mulți ani, ploieșteni!”, a concluzionat Daniel Nicodim.
Foto Facebook Daniel Nicodim, 10 mai 2024
Un alt moment încărcat de emoție a fost oferit de actorul ploieștean Ilie Gâlea, care dat glas bine-cunoscutei poezii “10 mai” a poetului Vasile Alecsandri.
Ceremonia dedicată Zilei Independenței Naționale a României s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și a fanfarei Consiliului Județean Prahova.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!