Am participat la Bruxelles la reuniunea Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, unde am avut ocazia să vorbesc despre măsurile adoptate la nivel guvernamental pentru promovarea reformelor în plan economic şi social, pentru creşterea nivelului de trai şi stimularea investiţiilor. Am subliniat că toate aceste măsuri au urmărit relansarea economică a României, realizarea justiţiei sociale, apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi echilibrarea balanţei puterilor în stat”, a declarat Dăncilă.
Totodată, şefa Executivului a precizat că modificările aduse în domeniul justiţiei s-au făcut cu respectarea valorilor europene.
„Discuţia despre încălcarea statului de drept în România este o temă falsă, eminamente politică şi am adus argumente în acest sens. Cât priveşte modificările aduse în domeniul justiţiei, am evidenţiat faptul că acestea s-au făcut cu respectarea valorilor europene, în acord cu directivele europene, cu deciziile Curţii Constituţionale, cu jurisprudenţa CEDO şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a spus Dăncilă.
Referitor la protestul care a avut loc la Bucureşti în 10 august, Dăncilă a spus că, dacă au existat depăşiri ale cadrului legal, cei vinovaţi vor răspunde.
„Am arătat că la ora actuală este în curs o anchetă şi că în faţa legii toţi trebuie să fim egali. Dacă au existat depăşiri ale cadrului legal fie de o parte, fie de cealaltă, cei vinovaţi vor răspunde conform legislaţiei în vigoare, dar numai o anchetă corectă poate stabili acest lucru. Am toată încrederea că raţiunea va reuşi să învingă în toate aceste manipulări sau zvonuri menite să inducă o percepţie greşită despre modul în care România abordează principiile statului de drept, principiile şi valorile europene”, a mai afirmat Dăncilă.
Premierul a punctat şi alte rezultate ale vizitei de lucru pe care a efectuat-o marţi şi miercuri la Bruxelles, unde a avut întâlniri cu mai mulţi reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European.
„Discuţiile au fost cordiale, constructive şi cât se poate de deschise. Mesajul pe care l-am transmis tuturor celor cu care am discutat a fost acela că România este pregătită pentru a gestiona responsabil dosarele europene în primul nostru mandat la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, din primul semestru al anului viitor. În perspectiva acestui mandat, am considerat necesar un astfel de dialog cu toate grupurile politice din forul ales al Uniunii Europene, un demers în premieră la nivelul statelor membre. Ne dorim un mandat de succes, însă, în egală măsură, suntem interesaţi să contribuim la consolidarea proiectului european, iar pentru aceasta este nevoie de un consens al tuturor forţelor politice, solidaritate între statele membre, şi nu de noi clivaje în interiorul Uniunii Europene”, a arătat Dăncilă.
De asemenea, şefa Executivului a menţionat că le-a transmis partenerilor de la Bruxelles „întreaga disponibilitate pentru un dialog deschis cu reprezentanţii instituţiilor europene” şi a reafirmat „ataşamentul Guvernului României faţă de principiile şi valorile democratice”.
„Având în vedere dezbaterea programată la începutul lunii octombrie în Parlamentul European, am arătat că, dincolo de disputele politice, România este unul dintre statele cele mai proeuropene şi întotdeauna şi-a respectat angajamentele faţă de Uniunea Europeană”, a mai afirmat Dăncilă.