4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăPoliticăDacian Cioloș renunță la negocieri. A luat decizia formării unui Guvern minoritar

Dacian Cioloș renunță la negocieri. A luat decizia formării unui Guvern minoritar

Vineri are loc o nouă ședință

Dacian Cioloș reia, vineri, începând cu ora 14.00, a doua rundă de negocieri cu liderii PNL și UDMR în vederea formării unei majorități parlamentare. Înaite de întâlnire, la ora 11.00, a avut loc o întrunire a Biroului Executiv al Partidului Național Liberal.

UPDATE. Ora 14.45. Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a oferit primele declarații de presă după anularea întâlnirii de vineri cu partidele PNL, UDMR și minorități.

Dacian Cioloș: „Mă duc cu mandatul până la capăt”

Iată cele mai importante declarații ale lui Dacian Cioloș:

  • USR a avut un singur obiectiv- să formeze cât mai rapid un guvern.
  • Am propus refacerea coaliției pornind de la un program cu soluții concrete.
  • Din păcate, PNL refuză deocamdată o negociere cu premierul desemnat.
  • Fac în continuare apel către PNL să nu fugă de responsabilitate.
  • Sper să putem găsi soluția.
  • Din dorința de a rezolva cât mai repede criza, USR va propune până la începutul săptămânii viitoate un guvern în Parlament.
  • Duminică, este ședință a USR pentru stabilirea programului de guvernare și a cabinetului monocolor USR.
  • Nu e PNL pregătită să ofere soluții, nicio problemă, își va asuma USR o soluție.
  • Până duminică după-amiază PNL știe să ne găsească dacă are alte idei
  • USR nu va negocia cu PSD. PNL e cel care a negociat cu PSD, așa că nu cred că e cazul să ne dea nouă lecții.
  • Noi vom pregăti un program cu măsuri și o echipă, le vom prezenta în Parlament.
  • Majoritățile se demonstrează în Parlament.
  • Premierul Cîțu nu a mai vrut să ne întâlnim.
  • Deocamdată noi mergem mai departe cu acest mandat al nostru.
  • Ultima noastră discuție nu a fost despre depunerea mandatului meu. Eu am mandatul în vigoare și mă duc cu el până la capăt.
  • Eu nu merg pe speculații, mi-am asumat un mandat și merg cu el până la capăt.
  • Nu am văzut nici la PNL altă decizie decât că resping ce e pe mas
  • PNL a avut posibilitatea să facă o propunere de premier, nu a făcut-o, nu am văzut nimic concre
  • Noi avem soluții și mergem în Parlament și acolo vom vedea dacă există susținere pentru un program ca să ieșim din criză.

UPDATE. Ora 13.35. Dacian Cioloș nu se mai întâlnește cu liderii partidelor. În urma unei discuții telefonice pe care a avut-o cu Florin Cîțu, premierul a decis să vină săptămâna viitoare în Parlament cu propunerea unui Guvern minoritar format doar din ministri USR. Liderul PNL i-a transmis telefonic faptul că liberalii nu-l susțin pentru formarea unei majorități și îi sugerează să încerce s-o formeze alături de PSD și AUR. Prin urmare, întâlnireade vineri s-a anulat, iar Dacian Cioloș va ajunge la sediul partidului pentru a stabili următoarea strategie. Cel mai probabil premierul va veni în Parlament cu un Guvern minoritar pentru votul de încredere.

UPDATE. Ora 13.15. Florin Cîțu a declarat într-o conferință de presă susținută după încheierea ședinței Biroului Executiv PNL că este responsabilitatea USR și a lui Dacian Cioloș să formeze o majoritate. „Coaliția care a dărâmat Guvernul trebuie să înceapă discuțiile pentru formarea unui nou Guvern”, a precizat premierul demis.

Florin Cîțu nu-l susține pe Dacian Cioloș în funcția de premier al României
Florin Cîțu nu-l susține pe Dacian Cioloș în funcția de premier al României

Florin Cîțu: „Răspunderea revine USR”

Iată ce a declarat șeful liberalilor după încheierea ședinței Biroului executiv PNL:

„USR este parte a unei majorități parlamentare alături de PSD și AUR. Votul pentru moțiune a fost unul politic și a însemnat ruperea coaliției cu PNL. Răspunderea politică revine USR. În mod simetric, responsabilitatea pentru instalarea unui nou guvern revine coaliției USR, PSD și AUR. Dacian Cioloș are datoria să găsească sprijinul la partenerii de coaliție PSD și AUR. Premierul desemnat Dacian Cioloș să facă negocieri cu cele două partide pentru a găsi numărul de voturi necesar. Dacă nu va reuși, PNL va demara negocieri cu toți liderii partidelor politice responsabile, mai puțin AUR, pentru a găsi soluții pentru români”, a declarat președintele PNL.

UPDATE. Ora 13.00. Ședința Biroului executiv al PNL s-a încheiat, iar în urma discuțiilor liberalii au luat în unanimitate decizia de a nu-l susține pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier. Florin Cîțu îl trimite să-și facă majoritate cu PSD și AUR pentru că aceasta este, de fapt, majoritatea care a dărâmat Guvernul Cîțu.

Dacian Cioloș, în a doua rundă de negocieri. Scenarii posibile

A doua întâlnire dintre Dacian Cioloș și liderii PNL; UDMR și cei ai minoritățilro va avea loc vineri, începând cu ora 14.00. Potrivit declarațiilor vehiculate, premierul desemnat nu are șanse foarte mari să întrunească majoritate căci PNL se lasă foarte greu convins. la ce să ne așteptăm în urma celei de-a doua runde de negocieri?

Primul scenariu: Guvern minoritar USR

Un prim scenariu ar fi ca Dacian Cioloș să nu ajungă nici vineri la un consens cu partidele. În acest caz, premierul desemnat nu-și va depune mandatul, ci ar putea merge în Parlament cu un Guvern minoritar pentru a obține votul de încredere.

Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt USR, afirma joi că „dacă negocierile eșuează, în următoarele zile trebuie să mergem înainte, România trebuia guvernată, premierul desemnat are acest mandat din partea președintelui României pentru a forma un Guvern și a veni cu el în fața Parlamentului”.

Al doilea scenariu: Un premier liberal

Al doilea scenariu ar fi ca USR să accepte o propunere de premier care să vină din partea PNL, dar să nu fie Florin Cîțu. Se vehiculează numele lui Lucian Bode, dar informația nu este una oficială, ci doar o speculație.

Dacian Cioloș a purtat miercuri, 13 octombrie, discuții cu liderii partidelor politice PNL, UDMR și ai minorităților. Prima rundă de negocieri s-a terminat fără a se ajunge la o înțelegere.

La ieșirea de la consultări Florin Cîțu declara că, vineri, se va întruni Biroul Executiv al Partidul Național Liberal. Președintele PNL a precizat atunci că trebuie să discute cu membrii formațiunii politice pe care o conduce tot ceea s-a discutat la întâlnirea cu Cioloș. „Eu nu iau decizii de unul singur. Voi merge în PNL, vom discuta, voi spune ce am discutat aici şi vom vedea după aceea care sunt discuţiile”, afirma Florin Cîţu.

Dacian Cioloș dorește să formeze cât mai repede un guvern

De asemenea, Dacian Cioloș a precizat că le-a transmis liderilor PNL și UDMR că dorește să formeze cât mai repede un guvern, acesta fiind principalul subiect al discuției de vineri.

„Prioritatea pentru formarea unui guvern este refacerea coaliţiei. Am spus că acesta este obiectivul în jurul unui program de guvernare care să cuprindă măsuri prioritare, atât pentru gestionarea pandemiei, cât şi pentru gestionarea creşterii preţurilor la energie şi a implementării PNRR. Obiectivul meu este să dăm un guvern cât mai repede, să mergem cu o soluţie în Parlament cât mai rapid. Colegii, preşedintele PNL, Florin Cîţu, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, au spus că au nevoie de o discuţie în partid, ca să ia un mandat pentru o astfel de negociere şi că în următoarele zile, vineri, vom avea o întâlnire să vedem care sunt deciziile conducerilor celor două partide”, a afirmat Cioloş.

Pe de altă parte, Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a susținut că va mai avea loc o întâlnire vineri, la ora 14.00. Acesta a susținut că dacă negocierile lui Dacian Cioloș vor eșua în zilele ce urmează, atunci „trebuie să mergem înainte”.

Dacian Cioloș a purtat o discuție de aproximativ o oră cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian în vederea formării unei majorităţi parlamentare. Negocierile nu au ajuns la un numitor comun și s-au soldat cu neînțelegeri.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...
Ultima oră
Pe aceeași temă