Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au luat o decizie foarte importantă în ceea ce privește prescripția penală.
Magistrații ICCJ au decis că prescripția se aplică în baza a două Decizii ale Curții Constituționale a României (CCR). Este vorba de Deciziile CCR 297/2018 si 358/2022.
„Vorbim despre Decizia nr. 185/A pronuntata in dosarul nr. 650/2/2016, prin care judecatorii ICCJ Andrei Claudiu Rus, Laura Soane si Mircea Mugurel Selea au dispus incetarea procesului penal ca urmare a interventiei prescriptiei raspunderii penale, avand la baza tocmai cele doua Decizii CCR nr. 297/2018 si 358/2022”, menționează un articol publicat pe site-ul Lumea Justiției.
Judecătorii ICCJ au constatat intervenția prescripției răspunderii penale ca urmare a celor două Decizii CCR, cu numerele 297/2018 și 358/2022. Potrivit ICCJ, prescripția răspunderii penale beneficiază de regula legii penale mai favorabile în privința cauzelor de întrerupere sau suspendare, cât și a termenelor de prescripție.
ICCJ a luat această decizie într-un proces în care inculpații erau judecați pentru comiterea infracțiunii de deturnare de fonduri. Pentru această infracțiune, termenul de prescripție este de cinci ani. Termenul de prescripție a răspunderii penale curge de la data săvârșirii ultimei actiuni sau inactiuni. În cazul inculpaților din respectivul proces, ultima infracțiune s-a comis în noiembrie 2015. Drept urmare, ICCJ a constatat că termenul de prescripție, de cinci ani, s-a împlinit în cursul lunii noiembrie 2020. Pe aceste considerente, pentru respectivii inculpați, ICCJ a decis încetarea procesului penal, întrucât a intervenit prescripția.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!