7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSocialJustițieCum se aplică prescripția penală, potrivit magistraților ICCJ

Cum se aplică prescripția penală, potrivit magistraților ICCJ

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au luat o decizie foarte importantă în ceea ce privește prescripția penală.

Magistrații ICCJ au decis că prescripția se aplică în baza a două Decizii ale Curții Constituționale a României (CCR). Este vorba de Deciziile CCR 297/2018 si 358/2022.

„Vorbim despre Decizia nr. 185/A pronuntata in dosarul nr. 650/2/2016, prin care judecatorii ICCJ Andrei Claudiu Rus, Laura Soane si Mircea Mugurel Selea au dispus incetarea procesului penal ca urmare a interventiei prescriptiei raspunderii penale, avand la baza tocmai cele doua Decizii CCR nr. 297/2018 si 358/2022”, menționează un articol publicat pe site-ul Lumea Justiției.

Judecătorii ICCJ au constatat intervenția prescripției răspunderii penale ca urmare a celor două Decizii CCR, cu numerele 297/2018 și 358/2022. Potrivit ICCJ, prescripția răspunderii penale beneficiază de regula legii penale mai favorabile în privința cauzelor de întrerupere sau suspendare, cât și a termenelor de prescripție.

ICCJ a luat această decizie într-un proces în care inculpații erau judecați pentru comiterea infracțiunii de deturnare de fonduri. Pentru această infracțiune, termenul de prescripție este de cinci ani. Termenul de prescripție a răspunderii penale curge de la data săvârșirii ultimei actiuni sau inactiuni. În cazul inculpaților din respectivul proces, ultima infracțiune s-a comis în noiembrie 2015. Drept urmare, ICCJ a constatat că termenul de prescripție, de cinci ani, s-a împlinit în cursul lunii noiembrie 2020. Pe aceste considerente, pentru respectivii inculpați, ICCJ a decis încetarea procesului penal, întrucât a intervenit prescripția.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Germania, pregătită să devină centru logistic NATO pentru frontul de est: zeci de mii de militari și măsuri de apărare

Conform documentului „Operationsplan Deutschland”, de 1.000 de pagini, Germania ar urma să joace un rol esențial în strategia NATO, găzduind până la 800.000 de...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...
Ultima oră
Pe aceeași temă