Purtarea unui aparat dentar vine la pachet și cu o serie de reguli de igienă orală mult mai riguroase. Pe lângă periajul mai atent pentru îndepărtarea tuturor resturilor alimentare (știai că atunci când porți aparat dentar ai șanse mai mari să faci carii dentare?), există și o listă cu alimente pe care ar fi bine să le eviți pentru că pot deteriora anumite elemente ale aparatului dentar. Bineînțeles, recomandările diferă și în funcție de tipul de aparat dentar pe care urmează să îl porți – spre exemplu, în cazul unui aparat dentar invizibil, tip gutiere, regulile nu sunt atât de stricte.
Igiena orală în cazul unui aparat dentar fix
În cazul unui aparat dentar fix, cel mai important este periajul. După montarea aparatului dentar, vei observa că periajul se face mai greu și durează mai mult. Vei avea nevoie în plus de periuțe speciale, interdentare, pentru curățarea zonelor mai greu accesibile, cum ar fi între brackeți, dar și de un duș bucal care te ajută să cureți resturile alimentare care nu s-au dus în urma periajului. Apa de gură și ața dentară nu trebuie să lipsească din rutina zilnică de îngrijire a dinților. După parcurgerea tuturor pașilor, inspectează atent dinții și elementele aparatului dentar pentru a vedea dacă într-adevăr ai reușit să îi cureți bine.
În ceea ce privește alimentația, ar trebui să eviți produsele cu un conținut mare de zahăr, dulciurile lipicioase (bomboane, caramele, etc.), alimentele tari (mere, morcovi) sau băuturile acidulate. Alimentele lipicioase sunt greu de îndepărtat de pe suprafața dinților și a aparatelor dentare, deci favorizează apariția cariilor, în timp ce alimentele dure pot duce la dezlipirea bracket-urilor.
Igiena orală în cazul unui aparat dentar invizibil
În cazul unui aparat dentar transparent sau invizibil, lucrurile sunt mult mai simple. Avantajul cel mai mare al unui astfel de aparat este faptul că poate fi dat jos în timpul mesei, iar după igienizarea dinților poate fi pus la loc. Asta înseamnă că nu se schimbă nimic la regulile de igienă orală de dinaintea purtării aparatului dentar. În plus, nici nu există vreo restricție alimentară, așa cum se întâmplă în cazul unui aparat dentar fix.
Pe lângă avantajul unei igiene orale simple și rapide, acest tip de aparat dentar are și un avantaj estetic – este invizibil, deci nimeni nu va ști că de fapt tu porți un aparat dentar. Acest model este folosit atât pentru îndreptarea dinților, cât și pentru alte probleme dentare. Spre exemplu, dacă ai un dinte lipsă, însă nu și suficient spațiu pentru un implant dentar, acest aparat poate corecta problema. La finalul tratamentului te vei alege cu o dantură sănătoasă și cu un zâmbet fermecător.
Așa că, dacă urmează să porți un aparat dentar fix sau invizibil, nu uita de sfaturile de mai sus pentru că îți vor fi de mare ajutor!