Organizația subliniază că s-au schimbat multe de când Europol a publicat raportul de anul trecut, iar pandemia globală de COVID-19 ne-a forțat să ne reimaginăm societățile și să reinventăm modul în care lucrăm și trăim.
Pe timpul carantinei, cetățenii au apelat la internet pentru cumpărături, muncă și învățare online la o scară nemaivăzută până acum.
Deși criza COVID-19 a arătat cum infractorii profită în mod activ de societate în cea mai vulnerabilă situație, acest comportament oportunist al infractorilor nu ar trebui să umbrească peisajul general al amenințărilor. În multe cazuri, pandemia de COVID-19 a amplificat problemele existente, potrivit raportului.
Ingineria socială și phishingul rămân o amenințare eficientă pentru a permite alte tipuri de criminalitate cibernetică. Infractorii folosesc metode inovatoare pentru a crește volumul și rafinamentul atacurilor lor, iar infractorii cibernetici fără experiență pot desfășura mai ușor campanii de phishing prin intermediul serviilor. Infractorii au exploatat rapid pandemia pentru a ataca persoanele vulnerabile; phishingul, escrocheriile online și răspândirea știrilor false au devenit o strategie ideală pentru infractorii cibernetici care doresc să vândă articole despre care pretind că vor preveni sau vindeca COVID-19.
Criptarea continuă să fie o caracteristică clară a unui număr tot mai mare de servicii și instrumente. Una dintre principalele provocări pentru aplicarea legii este modul de accesare și colectare a datelor relevante pentru investigații penale făcute de autorități.
Programele malware domină
Atacurile Ransomware au devenit mai sofisticate, vizând organizații specifice din sectorul public și privat prin recunoașterea victimelor. În timp ce pandemia COVID-19 a declanșat o creștere a criminalității cibernetice, atacurile ransomware au vizat industria medicală cu mult înainte de criză. Mai mult, infractorii au inclus un alt nivel în atacurile lor de răscumpărare amenințând că vor scoate la licitație datele, crescând presiunea asupra victimelor pentru a plăti răscumpărarea.
Formele avansate de malware reprezintă o amenințare majoră în UE: infractorii au transformat unii troieni tradiționali bancari în malware modular pentru a acoperi mai multe amprente digitale ale computerului, care sunt ulterior vândute pentru diferite nevoi.
Materiale conținând abuzuri sexuale asupra copiilor
Principalele amenințări legate de exploatarea online a abuzului de copii au rămas stabile în ultimii ani, dar, cu toate acestea, detectarea materialelor online de abuz sexual asupra copiilor a înregistrat o creștere accentuată la vârful crizei COVID-19. Infractorii continuă să folosească o serie de modalități de a ascunde această infracțiune, cum ar fi rețelele P2P, platformele de rețele sociale și utilizarea aplicațiilor de comunicații criptate.
Comunitățile și forumurile Dark Web sunt locuri de întâlnire în care participarea este structurată cu reguli de afiliere pentru a promova persoanele pe baza contribuției lor la comunitate, lucru pe care îl fac înregistrând și postând abuzul asupra copiilor, încurajându-i pe alții să facă același lucru. Fluxul live de abuz asupra copiilor continuă să crească, devenind și mai popular decât de obicei în timpul crizei COVID-19, când restricțiile de călătorie au împiedicat infractorii să abuzeze fizic de copii. În unele cazuri, se utilizează aplicații de chat video în sistemele de plată, ceea ce devine una dintre provocările cheie pentru forțele de ordine, deoarece acest material nu este înregistrat.
Fraudarea plăților
Schimbul de SIM, care permite făptașilor să preia conturile, este una dintre noile tendințe în raportul din acest an. Ca tip de preluare a contului, schimbul de SIM oferă acces infractorilor la conturi de utilizator sensibile. Infractorii schimbă sau portează în mod fraudulos SIM-urile victimelor cu unul aflat în posesia infractorilor pentru a intercepta pasul unic de parolă al procesului de autentificare.
Dark web
În 2019 și începutul anului 2020 a existat un nivel ridicat de volatilitate pe dark web. Ciclul de viață al piețelor dark web s-a scurtat și nu există o piață dominantă clară care să fi crescut în ultimul an. Tor rămâne infrastructura preferată, dar, cu toate acestea, infractorii au început să folosească alte platforme descentralizate centrate pe confidențialitate pentru a-și vinde bunurile ilegale. Deși acesta nu este un fenomen nou, acest tip de platforme au început să crească în ultimul an. OpenBazaar este de remarcat, deoarece anumite amenințări au apărut pe platformă în ultimul an, cum ar fi articolele legate de COVID-19 în timpul pandemiei.
Catherine De Bolle, directorul executiv al Europol, a spus: „Criminalitatea informatică afectează cetățenii, întreprinderile și organizațiile din întreaga UE. Europol joacă un rol cheie în combaterea criminalității cibernetice, lucrând cu numeroșii noștri parteneri în domeniul aplicării legii și al sectorului privat și oferind soluții inovatoare și eficiente, sprijin cuprinzător pentru investigații”.