Liderul Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a fost ucis într-un atac al americanilor în Afganistan la sfârșitul săptămânii trecute, aceasta fiind cea mai mare lovitură dată grupării militante de la uciderea fondatorului ei, Osama bin Laden, în 2011.
Zawahiri se ascundea de ani de zile, iar operațiunea de localizare și ucidere a acestuia a fost rezultatul unei munci „atente, răbdătoare și persistente” a comunității de contraterorism și a serviciilor de informații, a declarat un oficial de rang înalt al administrației, notează Reuters.
CITEȘTE ȘI – Biden a anunțat că liderul Al-Qaida a fost ucis. VIDEO
Până la anunțul SUA, se zvonea că Zawahiri se află în zona tribală din Pakistan sau în interiorul Afganistanului.
Vorbind sub protecția anonimatului, oficialul a oferit următoarele detalii despre operațiune:
Timp de mai mulți ani, guvernul american a fost conștient de existența unei rețele despre care a apreciat că îl susținea pe Zawahiri, iar în ultimul an, după retragerea Statelor Unite din Afganistan, oficialii au urmărit indicii privind prezența Al Qaeda în această țară.
În acest an, oficialii au identificat că familia lui Zawahiri – soția, fiica și copiii acestuia – s-a mutat într-o casă sigură din Kabul și ulterior l-au identificat pe Zawahiri în aceeași locație.
De-a lungul mai multor luni, oficialii serviciilor de informații au devenit tot mai încrezători că l-au identificat corect pe Zawahiri în casa sigură din Kabul și, la începutul lunii aprilie, au început să informeze înalți oficiali ai administrației. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, l-a informat ulterior pe președintele Joe Biden.
„Am reușit să construim un model de viață prin intermediul mai multor surse de informații independente pentru a informa operațiunea”, a declarat oficialul.
Odată ce Zawahiri a ajuns la casa sigură din Kabul, oficialii nu au știut că acesta a părăsit-o și l-au identificat pe balconul acesteia, unde a fost în cele din urmă omorât.
Oficialii au investigat construcția și natura casei de siguranță și au analizat cu atenție ocupanții acesteia pentru a se asigura că Statele Unite ar putea conduce cu încredere o operațiune de ucidere a lui Zawahiri fără a amenința integritatea structurală a clădirii și fără a minimiza riscul pentru civili și familia lui Zawahiri, a mai spus oficialul.
În ultimele săptămâni, președintele a convocat întâlniri cu consilieri cheie și membri ai cabinetului pentru a analiza informațiile și a evalua cel mai bun mod de acțiune. La 1 iulie, Biden a fost informat cu privire la o operațiune propusă în Sala de situații de la Casa Albă de către membrii cabinetului său, inclusiv directorul CIA, William Burns.
Biden „a pus întrebări detaliate despre ceea ce știam și cum știam” și a examinat îndeaproape un model al casei sigure despre care se cunoșteau informații.
El a întrebat despre iluminare, vreme, materiale de construcție și alți factori care ar putea afecta succesul operațiunii, a declarat oficialul. Președintele a cerut, de asemenea, o analiză a potențialelor ramificații ale unui atac în Kabul.
Un cerc restrâns de avocați a examinat rapoartele serviciilor de informații și a confirmat că Zawahiri era o țintă legală, deoarece acesta conducea Al Qaeda.
Pe 25 iulie, președintele i-a convocat pe membrii-cheie ai cabinetului său și pe consilierii săi pentru a primi o informare finală și a discuta, printre altele, despre modul în care uciderea lui Zawahiri ar afecta relația Americii cu talibanii, a declarat oficialul. După ce a solicitat opiniile celorlalți din sală, Biden a autorizat „un atac aerian precis adaptat”, cu condiția ca acesta să reducă la minimum riscul de victime civile.
Lovitura a fost efectuată în cele din urmă la ora 9:48, la 30 iulie, de către o dronă care a tras așa-numitele rachete „Hellfire”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!