Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României.
Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei strategii clare au determinat investitorii străini să își înghețe planurile sau chiar să le anuleze, avertizează pentru Ziarul Financiar Andrei Caramitru, analist economic cu 16 ani de experiență la McKinsey, una dintre cele mai mari companii de consultanță din lume.
„Investitorii vor să aibă predictibilitate şi să ştie că regulile jocului sunt respectate în ţara în care investesc. După primul tur al alegerilor, eu eram în discuţii pentru 3-4 proiecte de investiţii în România, care au fost îngheţate imediat, unii chiar au zis stop joc”, a explicat Caramitru în cadrul emisiunii ZF Live.
Dependenta de fluxuri externe, un risc major
Caramitru subliniază că modelul actual al României, bazat pe împrumuturi care alimentează consumul, este nesustenabil. „România are nevoie de sume din ce în ce mai mari de bani pentru a finanța o datorie externă care crește constant”, a adăugat acesta.
Deficitele, deși nu sunt în mod necesar un semn rău, devin o problemă în contextul actual, în care România este tot mai dependentă de fluxurile financiare externe. Analistul avertizează:
Avem nevoie de 6-7% din PIB ca bani care să intre în țară anual şi, în același timp, să refinanţăm datoria externă. Instabilitatea politică pune în pericol aceste fluxuri.
Investițiile străine, un barometru pentru economie
Potrivit lui Caramitru, investitorii sunt esențiali pentru a susține economia României, iar actuala criză politică trimite semnale negative pe piețele internaționale.
„Lipsa de predictibilitate în politică se traduce direct în lipsă de încredere economică. Dacă acest trend continuă, riscăm să pierdem oportunități majore de investiții și să intrăm într-o spirală a datoriei care va fi greu de gestionat”, a concluzionat acesta.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!