Fostul președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol, demis în urma unor acuzații grave de rebeliune, se opune vehement arestării, refuzând pentru a treia zi să coopereze cu autoritățile.
Într-un mesaj adresat susținătorilor săi, Yoon Suk Yeol a declarat:
Jur să lupt alături de voi până la sfârșit pentru a proteja această națiune.
Biroul de Investigare a Corupției (CIO) are termen până la 6 ianuarie pentru a executa mandatul de arestare emis împotriva lui Yoon. Încercările de percheziție ale reședinței oficiale au fost însă blocate de serviciul prezidențial de securitate, care invocă existența unor secrete de stat.
Lovitura de stat eșuată și suspendarea lui Yoon
Yoon a șocat Coreea de Sud pe 3 decembrie, impunând legea marțială și încercând să reducă la tăcere Parlamentul prin trimiterea armatei.
După o reacție fermă din partea deputaților și a mii de protestatari, acesta a fost destituit pe 14 decembrie. În prezent, Yoon este anchetat pentru „rebeliune,” o infracțiune pasibilă de pedeapsa capitală.
În ultimele zile, reședința lui Yoon din Seul a devenit scena unor proteste intense, unde susținătorii și detractorii fostului președinte se acuză reciproc. Poliția menține ordinea între cele două tabere.
Criza politică se adâncește: Prim-ministrul demis, președintele suspendat
Criza politică din Coreea de Sud s-a agravat după ce prim-ministrul Han Duck-soo, care deținea funcția de președinte interimar, a fost destituit de Parlament.
În acest moment, puterile prezidențiale sunt exercitate de ministrul de finanțe Choi Sang-mok, care a promis să stabilizeze situația.
Soarta lui Yoon Suk Yeol depinde acum de Curtea Constituțională, care trebuie să valideze sau să respingă votul de destituire până în iunie.
Dacă votul nu va fi susținut de o majoritate de două treimi, Yoon ar putea reveni la conducerea țării, amplificând și mai mult criza politică.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.