Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi
Editorialistul Serghii Sydorenko scrie în European Pravda că, la începutul anului 2025, Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, se confruntă cu o criză energetică fără precedent. În lipsa gazului rusesc, după ce Ucraina a refuzat să prelungească acordul de tranzit, cei 300.000 de locuitori ai regiunii au rămas fără gaz, încălzire și apă caldă. Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi.
Deși criza ar putea părea o consecință a unor acțiuni ostile externe, situația reflectă o strategie deliberată a Kremlinului, mai afirmă Sydorenko. „Rusia creează o criză umanitară în regiune, transferând responsabilitatea asupra guvernului proeuropean al Republicii Moldova. Scopul principal al Moscovei este să slăbească poziția pro-occidentală a Chișinăului, înaintea alegerilor parlamentare din toamna anului 2025, favorizând un guvern pro-rus care să blocheze integrarea europeană a Moldovei”.
Criza energetică afectează și restul Moldovei, care era dependentă de energia produsă în Transnistria. Acum, Republica Moldova cumpără energie din România, dar la prețuri mult mai ridicate, fapt exploatat de propaganda rusă, pentru a submina încrederea în Guvernul condus de Maia Sandu. Moscova încearcă să convingă populația că actuala conducere a Moldovei este incapabilă să negocieze condiții avantajoase cu Rusia.
În același timp, situația din Transnistria reprezintă o provocare pentru Ucraina, dar și o oportunitate. Ucraina are resursele necesare pentru a oferi regiunii o soluție temporară de aprovizionare cu gaz, prevenind astfel un dezastru umanitar. Totuși, autoritățile transnistrene, influențate de Moscova, ar putea refuza această ofertă, expunând astfel manipularea Kremlinului, mai precizează editorialistul.
Scenariile geopolitice și riscurile pentru integrarea europeană
„Alegerile din Republica Moldova vor avea implicații majore nu doar pentru Chișinău, ci și pentru Kiev. O eventuală victorie a forțelor pro-ruse ar bloca integrarea Moldovei în Uniunea Europeană și ar afecta indirect perspectivele europene ale Ucrainei. Moldova și Ucraina sunt adesea percepute ca un „pachet” în extinderea UE, iar pierderea Moldovei ar diminua sprijinul european pentru Kiev.
În plus, reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova, inevitabilă după prăbușirea economică a regiunii, ar putea aduce un dezechilibru electoral în favoarea Rusiei. O astfel de dinamică ar complica și mai mult perspectivele europene ale Moldovei și ar consolida prezența militară rusă în regiune”, mai afirmă Serghii Sydorenko.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube