Autoritățile sunt în alertă, după ce au rămas fără apă insulele Leros, Sifnos şi părţi din Creta şi Kefalonia
În vârf de sezon turistic, insule din Grecia rămân fără apă. Seceta a impus restricții în furnizarea apei. Criza severă de apă din insulele greceşti îi face pe localnici să caute soluţii şi chiar să se gândească la folosirea apei de mare. Sunt mari probleme în insulele Leros, Sifnos şi părţi din Creta şi Kefalonia, scrie The Independent.
Canicula și lipsa precipitațiilor sunt cauzele care au dus la o secetă severă în zonă. Specialiştii spun că situaţia afectează deja animalele şi plantele. În delta Evros, caii sălbatici mor de sete, iar în alte zone, căldura extremă a distrus deja părţi importante din plantaţiile de măslini. Cultivatorii afirmă că există riscul să se piardă toată producţia.
În Thasos, autoritățile caută deja metode prin care să desalinizeze apa de mare și să o facă potabilă pentru consum uman. În Naxos, nivelul lacurilor a ajuns la o treime din cât era în anii trecuţi. Cel mai mare rezervor de apă de pe insula Naxos a secat, fiind acum util doar pentru țestoasele care preferă ape cu mâl. În aval, apa de mare s-a infiltrat în puțurile de irigare goale, iar recolta de cartofi de pe insulă este afectată.
Milioane de turiști vizitează Grecia în fiecare an, fascinați de plaje, apă și situri antice. Dar efectele schimbărilor climatice, inclusiv temperaturile ridicate, precipitațiile în scădere și incendiile de vegetație, amenință viitorul celui mai mare motor economic al țării, turismul. Experții în climă sunt de părere că ce e mai rău, abia de-acum urmează.