De la 1 ianuarie 2025, creșterea salariului minim brut pe economie de la 3.700 de lei la 4.050 de lei va aduce modificări importante în ceea ce privește deducerea personală acordată salariaților, conform prevederilor Codului Fiscal.
Deducerea personală este disponibilă pentru veniturile obținute la locul de muncă principal și se aplică lunar, pe durata perioadei impozabile.
„Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, se precizează în Codul Fiscal.
Deducerea personală de bază se aplică persoanelor care au un venit brut lunar de până la 2.000 de lei peste salariul minim brut aprobat de Guvern.
Impactul creșterii salariului minim asupra deducerilor
Începând cu ianuarie 2025, nivelurile deducerii vor fi ajustate astfel:
- 810 lei pentru contribuabilii fără persoane în întreținere;
- 1.013 lei pentru cei cu o persoană în întreținere;
- 1.215 lei pentru două persoane în întreținere;
- 1.418 lei pentru trei persoane în întreținere;
- 1.823 lei pentru patru sau mai multe persoane în întreținere.
Modificarea salariului minim brut influențează direct nivelul veniturilor neimpozabile și al deducerilor, oferind salariaților posibilitatea de a beneficia de un sprijin fiscal mai consistent.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.