5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalCreșterea economică în Europa Centrală și de Est a atins în 2023...

Creșterea economică în Europa Centrală și de Est a atins în 2023 minimul ultimelor două decenii

Europa Centrală și de Est (ECE) a înregistrat în 2023 cea mai scăzută rată de creștere economică din ultimii 20 de ani, cu un avans al PIB-ului de doar 0,7%, relevă studiul anual „CEE Top 500”.

Mediul economic a fost marcat de dificultăți semnificative pentru companiile mari din regiune, care s-au confruntat cu o cerere internă și externă redusă, inflație ridicată, creșterea costurilor și tensiuni geopolitice. În ciuda redresării parțiale a cererii interne și a unei inflații temperate, provocările continuă să afecteze economia regiunii.

Potrivit raportului, primele 500 de companii din ECE, analizate în funcție de cifra de afaceri și indicatori suplimentari, reprezintă un barometru al tendințelor economice regionale.

Doar jumătate dintre țările din ECE au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri în top 500, indicând disparități economice regionale. Cel mai mare sector a redevenit industria auto și transporturi, care a raportat o creștere de 16,8% a cifrei de afaceri, dar profitul net general al companiilor din top a scăzut cu 17,4% din cauza costurilor ridicate și a cererii mai slabe.

Totalul cifrei de afaceri pentru companiile din top 500 a urcat ușor cu 2,5%, ajungând la 1,1 trilioane de euro, iar numărul angajaților a crescut cu 1%, atingând 2,4 milioane.

România s-a clasat pe locul 4 în ECE, cu 54 de companii în top, însă cu șase mai puține față de anul anterior.

Față de 2022, veniturile celor mai mari companii din România au scăzut cu 6,9%, iar profitul net cu 21,5%. Cifra de afaceri cumulată a fost de 97,8 miliarde de euro, iar evaluarea medie a performanței a atins 7,0, un nivel egalat doar de Croația.

În România, sectorul mineritului, chimicalelor, petrolului, materialelor plastice și farmaceutic domină în clasament, reprezentând 27% din cifra de afaceri generată de companiile din top, urmat de comerțul nespecializat și sectorul auto și transporturi, cu ponderi de 20,8% și 17,0%.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

China va emite titluri speciale de trezorerie în valoare de 411 miliarde de dolari pentru stimularea economiei

Autoritățile chineze au anunțat că vor emite, anul viitor, titluri speciale de trezorerie în valoare de 3.000 de miliarde de yuani (411 miliarde de...

Eldorado Gold își vinde participația majoritară la Deva Gold: Licența pentru Certej, în centrul unei noi etape

Compania canadiană Eldorado Gold a anunțat vânzarea participației sale majoritare de 80,5% în Deva Gold, titulara licenței pentru exploatarea aurului, argintului și andezitului industrial...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă