Europa Centrală și de Est (ECE) a înregistrat în 2023 cea mai scăzută rată de creștere economică din ultimii 20 de ani, cu un avans al PIB-ului de doar 0,7%, relevă studiul anual „CEE Top 500”.
Mediul economic a fost marcat de dificultăți semnificative pentru companiile mari din regiune, care s-au confruntat cu o cerere internă și externă redusă, inflație ridicată, creșterea costurilor și tensiuni geopolitice. În ciuda redresării parțiale a cererii interne și a unei inflații temperate, provocările continuă să afecteze economia regiunii.
Potrivit raportului, primele 500 de companii din ECE, analizate în funcție de cifra de afaceri și indicatori suplimentari, reprezintă un barometru al tendințelor economice regionale.
Doar jumătate dintre țările din ECE au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri în top 500, indicând disparități economice regionale. Cel mai mare sector a redevenit industria auto și transporturi, care a raportat o creștere de 16,8% a cifrei de afaceri, dar profitul net general al companiilor din top a scăzut cu 17,4% din cauza costurilor ridicate și a cererii mai slabe.
Totalul cifrei de afaceri pentru companiile din top 500 a urcat ușor cu 2,5%, ajungând la 1,1 trilioane de euro, iar numărul angajaților a crescut cu 1%, atingând 2,4 milioane.
România s-a clasat pe locul 4 în ECE, cu 54 de companii în top, însă cu șase mai puține față de anul anterior.
Față de 2022, veniturile celor mai mari companii din România au scăzut cu 6,9%, iar profitul net cu 21,5%. Cifra de afaceri cumulată a fost de 97,8 miliarde de euro, iar evaluarea medie a performanței a atins 7,0, un nivel egalat doar de Croația.
În România, sectorul mineritului, chimicalelor, petrolului, materialelor plastice și farmaceutic domină în clasament, reprezentând 27% din cifra de afaceri generată de companiile din top, urmat de comerțul nespecializat și sectorul auto și transporturi, cu ponderi de 20,8% și 17,0%.