Creșterea dolarului american, alături de o „confluență de vești negative”, a provocat cea mai amplă vânzare de valute din piețele emergente de la începutul campaniei agresive de majorare a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a Statelor Unite, declanșată acum doi ani, potrivit unui raport al Financial Times.
Indicele JPMorgan, care urmărește performanța monedelor din piețele emergente, a scăzut cu mai mult de 5% în ultimele două luni și jumătate și se pregătește să înregistreze cel mai mare declin trimestrial din septembrie 2022.
„Dolarul este în centrul atenției, fiind principalul factor care contribuie la slăbirea monedelor de pe piețele emergente”, a explicat Paul McNamara, manager principal pentru obligațiuni și valute emergente la firma de investiții GAM.
Impactul taxelor propuse de Donald Trump asupra piețelor
Luna trecută, Donald Trump a anunțat planuri de a impune taxe de 25% pe toate importurile din Mexic și Canada, precum și o taxă suplimentară de 10% asupra produselor din China.
Ca urmare, peso-ul mexican a scăzut cu 2,1% în acest trimestru, iar renminbi-ul chinezesc a pierdut 3,7%.
Chiar și atunci când se ia în calcul randamentul obținut din deținerea activelor denominate în monede locale, doar valutele unor țări considerate foarte riscante, precum Turcia și Argentina, au generat câștiguri pentru investitori în acest trimestru.
De asemenea, vânzarea masivă de valute a afectat și strategii financiare precum „carry trades”, prin care investitorii se împrumută în monede cu dobânzi scăzute pentru a cumpăra monede cu dobânzi mai mari de pe piețele emergente.
Potrivit unui raport al Citi, un coș de „carry trades” pentru monedele europene a oferit un randament de doar 1,5% în acest an, în linie cu media ultimilor 10 ani, dar mult sub randamentul de 7,5% înregistrat în 2023.
Monedele statelor membre ale Uniunii Europene nu au mai experimentat o scădere trimestrială atât de semnificativă din 2022, când Rezerva Federală a adoptat măsuri stricte pentru a contracara inflația.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!