O analiză realizată de Aon România, unul dintre principalii jucători de pe piața brokerajului de asigurări corporate, relevă provocări majore care afectează activitatea companiilor românești, printre care dificultatea de recuperare a creanțelor, incertitudinea economică și creșterea costurilor operaționale, notează Ziarul Financiar.
Specialiștii subliniază că actualul context economic a generat creșteri în costurile de operare și a pus presiune pe marjele de profit ale companiilor, în timp ce majorarea prețurilor la energie și materii prime afectează puternic diverse sectoare.
Astfel, sunt necesare măsuri de gestionare a riscurilor pentru a sprijini stabilitatea financiară a firmelor.
Sectorul agricol este printre cele mai vulnerabile, confruntându-se atât cu instabilitatea economică, cât și cu riscurile climatice.
„Din ultimii cinci ani, patru au fost caracterizaţi de secetă, limitând astfel capacitatea fermierilor de a previziona şi de a-şi menţine resursele financiare necesare pentru investiţii. În al doilea rând, atât distribuitorii de inputuri agricole, cât şi finanţatorii specializaţi îşi asumă riscuri mai mari decât băncile, acordând credite furnizor de până la 12 luni. Acestea din urmă au nevoie de soluţii specializate, precum asigurarea de credit comercial, pentru a limita riscurile şi pentru a evita nerecuperarea creanţelor,” explică Mihai Moraru, Fondator & Asociat Agro-EST Muntenia.
Întârzierile în recuperarea creanțelor rămân o problemă semnificativă și în alte sectoare.
Potrivit raportului, în industria farmaceutică există o dependență critică între producători, distribuitori și farmacii, iar întârzierile de plată de la Casa de Sănătate pentru rețetele compensate creează un efect de domino în lanțul de aprovizionare.
„În acest context, asigurarea de credit comercial devine un instrument esenţial, care oferă stabilitate împotriva riscurilor de neplată,” afirmă Carmela Negulescu, Country Manager Alfasigma România și Addenda Pharmaceuticals.
Astfel, companiile din România sunt nevoite să apeleze la soluții financiare avansate pentru a-și asigura stabilitatea în fața unui mediu economic incert și a unor termene extinse de plată care afectează gestionarea costurilor curente și capacitatea de investiție.