Un studiu recent realizat de IBC Focus relevă optimismul în creștere al marilor companii din sectorul construcțiilor, arătând că șase dintre cei mai mari zece constructori din România estimează o majorare a cifrei de afaceri pentru anul 2024, datorită investițiilor semnificative în proiectele de lucrări publice.
Acest optimism se reflectă și în planurile de angajare: 62% dintre managerii din domeniu raportează o creștere a personalului în 2024 comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, sectorul se confruntă cu provocări importante, în special în zona forței de muncă.
Creșterea costurilor cu forța de muncă este resimțită de 69% dintre constructori, iar deficitul de personal calificat continuă să afecteze majoritatea companiilor din domeniu, 70% dintre acestea raportând dificultăți în găsirea specialiștilor.
În lipsa personalului local calificat, angajarea muncitorilor străini a devenit o soluție tot mai utilizată, însă 45% dintre marile companii de construcții preferă să recruteze exclusiv din România.
Prioritățile sectorului public versus cel privat
În ceea ce privește proiectele principale ale anului, construcțiile de infrastructură publică (86%), domeniul medical și cel al utilităților (40% fiecare) și construcțiile sociale (30%) sunt priorități în sectorul public. În zona privată, investițiile industriale sunt principalele motoare de creștere (51%), urmate de retail (18%) și sectorul rezidențial (16%).
Pe fondul acestor provocări, 45% dintre antreprenori anticipează o creștere a concurenței prin intrarea de noi jucători pe piață, iar inovația tehnologică este văzută ca un factor tot mai important în menținerea competitivității.
În premieră, numărul firmelor din sectorul construcțiilor din România a depășit 90.000, reflectând atractivitatea în creștere a acestui domeniu pentru noi investitori și antreprenori.