În cursul anului 2023 și până în aprilie 2024, țările UE/SEE au raportat aproape 60.000 de cazuri de tuse convulsivă, o creștere de 10 ori mai mare decât în 2022 și 2021. Pertussis (n.r. tusea convulsivă), o boală endemică în UE/SEE și în întreaga lume care provoacă epidemii mari chiar și în țările cu o acoperire vaccinală ridicată, rămâne o provocare semnificativă pentru sănătatea publică, potrivit unui comunicat de presă al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
Sugarii, cei mai expuși
Sugarii, neimunizați sau parțial imunizați, se confruntă cu cel mai mare risc de evoluție severă a bolii, majoritatea spitalizărilor și deceselor legate de tuse convulsivă având loc în această grupă de vârstă vulnerabilă.
Stella Kyriakides, Comisar european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, a declarat: „Creșterea numărului de cazuri de tuse convulsivă în Europa arată necesitatea de a fi vigilenți. Este o boală gravă, în special la sugari. Dispunem de vaccinuri sigure și eficiente care o pot preveni. Vaccinarea este instrumentul nostru cheie pentru a salva vieți și pentru a împiedica răspândirea bolii”.
Andrea Ammon, directorul ECDC, a declarat: „În timp ce abordăm această epidemie de pertussis, este esențial să ne amintim de viețile care sunt în joc, în special cele ale micuților noștri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit a fi sigure și eficiente, iar fiecare acțiune pe care o întreprindem astăzi influențează sănătatea de mâine. Avem responsabilitatea, în calitate de părinți sau de profesioniști în domeniul sănătății publice, de a proteja cel mai vulnerabil grup de impactul mortal al acestei boli”.
Autoritățile sunt încurajate să consolideze programele de vaccinare și să atingă și să mențină o acoperire vaccinală ridicată, inclusiv finalizarea completă și la timp a seriei de imunizare primară și a dozelor de rapel ulterioare, în conformitate cu recomandările naționale. În plus, imunizarea împotriva tusei convulsive în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină este foarte eficientă în prevenirea bolii și a decesului în rândul nou-născuților care sunt încă prea mici pentru a fi vaccinați. Majoritatea țărilor UE/SEE recomandă în prezent o astfel de imunizare maternă, în plus față de programul de vaccinare de rutină a copiilor.
Nivelurile crescute de pertussis pot fi legate de o serie de factori: persoanele care nu sunt vaccinate sau care nu au vaccinurile la zi, scăderea imunității și scăderea stimulării naturale la întreaga populație în timpul pandemiei COVID-19.
În timp ce sugarii sunt cei mai expuși riscului cel mai mare de rezultate grave și de deces, adulții în vârstă și persoanele de orice vârstă cu afecțiuni de bază se confruntă, de asemenea, cu un risc crescut de complicații și de spitalizare.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!