-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSocialJustițieCredință și corupție: Consilier economic la Arhiepiscopie, arestat pentru furt de milioane

Credință și corupție: Consilier economic la Arhiepiscopie, arestat pentru furt de milioane

Consilierul arhiepiscopului Teodosie este acuzat că a furat 3 milioane de lei din visteria instituției

Consilierul economic Ionuț Pop este acuzat de delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri. Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Sălaj a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a preotului Ionuț Pop. Decizia poate fi contestată în 48 de ore, scrie dobrogealive.ro.

Ionuț Pop a fost instalat preot la biserica Sf Antonie cel Mare din Constanța pe 15 septembrie 2024, la aceeași biserică unde este preot paroh, Radu Cristian Herțeg, un individ condamnat (în martie 2022) la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup infracțional organizat și complicitate la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, mai scrie sursa citată.

Preotul Ionuț Pop a fost reținut pentru 24 de ore pentru fapte penale săvârșite în perioada în care era vicar al Episcopiei Sălajului. Până în acest moment, Arhiepiscopia Tomisului nu a transmis oficial un punct de vedere.

Într-un comunicat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj notează că:

„Se efectuează acte de urmărire penală faţă de suspectul P. I. (Pop Ionuț), vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, sub aspectul comiterii infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în fomă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. In sarcina suspectului s-a reţinut că, în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împuternicit să deruleze operaţiuni bancare în numele acestei entităţi, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu. De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacţii din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând returnare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fundament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi suspect.

La data de 25.10.2024 s-a dispus reţinerea suspectului P.I. pe o durată de 24 ore pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prejudiciul estimativ cauzat este în cuantum de aproximativ 3.000.000 de lei.”

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă