În clasamentul Taste Atlas al celor mai bune „pâini dulci” de Crăciun, cozonacul românesc ocupă locul doi, într-un top dominat de deliciile tradiționale de sărbătoare. Conform sursei, locul întâi a fost acordat Vánočka, o pâine împletită ce amintește de brioșe, în timp ce pe poziția a treia se situează Pandoro.
Vánočka, pregătită în mod tradițional în perioada Crăciunului, emană arome de rom și coajă de lămâie, fiind deseori îmbogățită cu stafide și migdale. Numele acestei delicatese provine de la cuvântul ceh „Vánoce,” însemnând Crăciun, simbolizând, se spune, pruncul Iisus așezat într-o iesle.
Pe locul secund, cozonacul românesc își câștigă poziția de onoare. Desi aspectul său vizual poate aminti de o pâine, cozonacul este considerat o prăjitură delicioasă, preparată tradițional din făină, zahăr, lapte, cacao, ouă, nuci și, uneori, stafide.
În încheierea topului, pe treapta a treia se află Pandoro, pâinea tradițională de Crăciun originară din Verona. Numele său, derivat din expresia italiană „pan d’oro,” adică „pâine aurie,” face referire la culoarea sa galbenă, rezultată din utilizarea generoasă a gălbenușurilor de ou. Pandoro este copt tradițional într-o formă specială în stil de stea și, spre deosebire de verișorul său panettone, nu conține nuci sau fructe uscate.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!