6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCoșul minim de cumpărături este mai mare cu 20% față de anul...

Coșul minim de cumpărături este mai mare cu 20% față de anul trecut

Începutul anului a adus noi scumpiri, mai ale ca urma a creșterii TVA-ului și accizei la anumite produse care la rândul lor au influențat prețurile de la raft, astfel că mulți români nu au avut parte de majorări salariale.

Potrivit unei estimări făcute, coșul minim de cumpărături s-a scumpit cu 20% față de începutul anului trecut, de două ori mai mult decât a crescut salariul minim în aceeași perioadă.

Am folosit aplicația picodi.com pentru a vedea cât plătește un român pentru un coș alimentar de bază format din opt produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Îl putem numi „coș de supraviețuire”. Cantitățile luate în calcul sunt cât pentru a asigura consumul timp de o lună.

Costul total al „coșului de supraviețuire” este de 520 lei. Suma reprezintă 26% din salariul minim net de 2.000 de lei, adică un sfert, asta în condițiile în care la începutul anului trecut reprezenta mai puțin, 22,5% din salariul minim net.

Explicația este următoarea: deși salariul minim a crescut cu 9,5%, acest coș alimentar s-a scumpit în total cu 19,8%. Prin urmare, majorarea salarială nu a ținut pasul cu creșterea prețurilor.

O familie cu doi copii a ajuns să dea cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent în 2024 față de anul 2020

Potrivit unui studiu recent, pentru mâncare, cheltuiala a ajuns să fie cu 40% mai mare și s-a ajuns la 2.100 de lei. Asta înseamnă 20% din totalul de 10.154 de lei cât e valoarea coșului de consum pentru un trai minim decent.

Dintre toate, întreținerea locuinței și alimentele au adus scumpirile cel mai greu de acoperit, cu majorări de până la 60 de procente. În perioada de inflație puternică, adică între septembrie 2020 și decembrie 2023, cheltuielile cu întreținerea locuinței, în care sunt incluse și cele cu energia, au avut cea mai mare creștere – aproape 58%.

În ciuda măsurilor de reglementare a prețurilor la energie și alimente, coșul de consum pentru un trai minim decent este acum cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani, arată autorul studiului, Ștefan Guga de la Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Studiul ia în considerare coșul minim pentru un trai decent, dar pentru populația cu venituri peste medie, care cumpără produse de vârf de gamă, inflația resimțită a fost și mai mare, spun economiștii.

Din toamna lui 2020 și până în decembrie 2023, și alte categorii au avut creșteri între 30 și 50%. Vorbim de îmbrăcăminte, încălțăminte ori serviciile de sănătate. Prețurile mari i-au făcut pe mulți să se orienteze spre produsele mai proaste, dar mai ieftine.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...
Ultima oră
Pe aceeași temă