3.4 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalCosmin Marinescu: Riscuri economice în 2023

Cosmin Marinescu: Riscuri economice în 2023

Perioada actuală are cea mai mare densitate de crize din ultimul secol, fiind estimate riscuri economice și în anul 2023, avertizează consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

„Spirala crizelor a fost pusă în mișcare de criza sanitară generată de pandemia de Covid”, spune Marinescu. A urmat un lockdown economic care a perturbat lanțurile internaționale de aprovizionare. La finalul anului 2021 a apărut criza energetică în Europa. Apoi, de-a lungul anului 2022, s-a derulat războiul din Ucraina, cu deteriorarea situației de securitate în regiune.

Acum, la finalul anului 2022, avem inflație generalizată și creșterea costurilor de finanțare. Redresarea economică post – pandemie și-a pierdut avântul la nivel global iar prognozele macroeconomice sunt „mult mai rezervate”. Contextul economic este dominat de „incertitudini semnificative”.

Inflația, prima pe lista de riscuri economice

Inflația persistă și este principala provocare la adresa stabilității economice. „Dintotdeauna inflația și războiul au mers mână în mână, de data aceasta prin intermediul securității energetice”, observă Cosmin Marinescu.

Atât FMI cât și OCDE au diminuat estimările de creștere economică globală aferente anului 2023. În acest cadru, estimările pentru SUA, Marea Britanie și Zona Euro sunt „destul de modeste”. Chiar dacă România nu este menționată în aceste scenarii, ea va fi influențată de evoluțiile partenerilor economici.

Amintim că, acum un an, în decembrie 2021, premierul Ciucă avusese o întâlnire cu Cosmin Marinescu și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în care analizau perspectivele economice ale anului 2022. La momentul acelei întâlniri, nu se știa cu certitudine că va începe un război în Ucraina. Totuși, analiștii americani aveau indicii în acest sens.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Diana Șoșoacă vrea guvern suveranist format din AUR, SOS și POT: Ne sacrificăm noi

Diana Șoșoacă, șefa formațiunii SOS România, le-a cerut, luni seară, formațiunilor "suveraniste" care au intrat în Parlament să colaboreze pentru formarea unui guvern minoritar,...

Guvernul francez e gata să cadă. Extrema dreaptă și stângă au depus moțiuni de cenzură

Guvernul francez se află la un pas de prăbușire, după ce partidele de extremă dreapta și stânga au depus luni moțiuni de cenzură împotriva...

Călin Georgescu proclamă „falimentul partidelor” după rezultatul alegerilor parlamentare

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a îndemnat, luni, politicienii să investească în oameni, în "poporul real", el declarând şi că rezultatele de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă