11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăCoronavirusOmicron a devenit variantă dominantă la nivel global

Omicron a devenit variantă dominantă la nivel global

OMS a transmis că Omicron a devenit variantă dominantă la nivel global. Infecțiile cu noua tulpină reprezintă 60% din cazurile din toată lumea.

Noua tulpină, care în urmă cu două săptămâni fusese depistată doar la 1,6% dintre pacienți, este deja prezentă în 58,5% din cazurile Covid. Omicron a depășit astfel varianta Delta. În raportul epidemiologic publicat de OMS se notează că peste 208.000 din 357.000 de teste efectuate de rețeaua globală de laboratoare GISAID în ultimele 30 de zile au detectat Omicron.

Omicron, variantă dominantă în lume

În același timp, 147.000 (41%) corespundeau variantei Delta, care în săptămânile precedente a reprezentat încă 96% din cazuri. Raportul OMS evidențiază, de asemenea, că varianta omicron este capabilă să „evite imunitatea”. Specialiștii anunță că și persoanele vaccinate au un risc ridicat de infectare.

Pe de altă parte, Omicron este mai puțin grav decât formele anterioare ale bolii. Cu toate acestea, OMS susține că noua variantă nu este de neglijat. Potrivit unui alt raport, riscurile pentru sănătate pe care le prezintă Omicron, care continuă să fie „foarte mari”.

Recordul zilnic de infecții în mai bine de doi ani de pandemie s-a situat la peste 2,6 milioane de pozitive la nivel mondial. Însăși OMS recunoaște că cifra ar putea fi mult mai mare în realitate din cauza numeroaselor teste neraportate.

OMS a aanunțat, de asemenea, că jumătate dintre europeni sunt pe cale să se infecteze în următoarele săptămâni.

„În acest ritm, Institutul pentru Măsură și Evaluare a Sănătății estimează că peste 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, într-un briefing de presă.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

Producția de servicii din UE: Danemarca, Grecia și România au înregistrat cele mai mari scăderi

Producția de servicii a înregistrat o creștere de 1,5% în Uniunea Europeană și de 1,7% în zona euro în octombrie 2024, comparativ cu aceeași...
Ultima oră
Pe aceeași temă