2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăCoronavirusMasca de protecție e neconstituțională! Decizie CCR

Masca de protecție e neconstituțională! Decizie CCR

Masca de protecție, neconstituțională! E decizia definitivă a CCR care a dat, marți, 15 februarie, verdictul final. Prin urmare, obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber va trebui scoasă din lege!

Judecătorii CCR au decis, marți, în unanimitate, că este neconstituțional actul normativ care prevede că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Efectul deciziei CCR este că articolul este eliminat din legislație.

Ordonanța declarată neconstituțională mai prevedea că în noiembrie – decembrie 2020 s-a putut dispune trecerea elevilor în online și suspendarea cursurilor în format fizic.

Masca de protecție e neconstituțională! Cum și-a motivat decizia CCR

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis marți excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ”, se arată într-un comunicat al CCR.

„Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, a mai explicat CCR.

Decizia Curții Constituționale este definitivă şi general obligatorie. OUG rămâne însă în vigoare până la publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial, lucru care poate dura şi 30 de zile. Prin urmare, deși s-a stabilit că purtarea măștii de protecție în exterior este neconstituțională, vom mai aștepta puțin până când decizia va putea fi aplicată.

Masca de protecție, neconstituțională/CCR
Curtea Constituțională a României a dat verdictul marți, 15 februarie, când numărul deceselor provocate de Covid s-a triplat față de cel înregistrat ieri

Ce prevede Ordonanța de Urgență declarată neconstituțională

Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede la articolul 13 obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă;”. 

Prin OUG 192/2020 a fost scos termenul „spaţii publice închise”, fiind înlocuit de „spaţii publice”. Articolul modificat prin Ordonanța de Urgență declarată neconstituţională prevede „obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă”.

CCR invocă, în explicaţia deciziei luate, nerespectarea articolului 79 din Constituţia României referitor la avizarea legilor de către Consiliul Legislativ.

Masca de protecție e neconstituțională. Alina Gorghiu ține un discurs la tribuna Parlamentului
Alina Gorghiu a precizat cu privire la obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber că Guvernul a încercat, prin această măsură, să protejeze populație de infecția cu Covid

Alina Gorghiu: „O decizie controversată! Guvernul a încercat să protejeze populația”

Alina Gorgjiu a declarat la Antena 3 că decizia CCR este controversată și nu ar dori să se pronunțe până nu vede motivarea Curții. „Este o decizie care mi se pare cel puțin controversată. Nu aș vrea să spun nimic până nu văd motivarea Curții. Hai să discutam concret, dacă mâine mergem cu transportul public, la cât e de contagios Omicron, purtăm sau nu purtăm masca? Cumva cred ca este o scăpare în ce a prezentat presa. Decizia e una care a fost prezentat în toată lumea, nu doar în România. Guvernul a încercat să protejeze populația”, a afirmat vicepreședintele PNL.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă