2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSocialCorina Crețu trage un semnal de alarmă: „La nivel european, aproape 25%...

Corina Crețu trage un semnal de alarmă: „La nivel european, aproape 25% dintre copii sunt expuşi riscului sărăciei”

Europarlamentarul Corina Creţu a declarat, luni seara, că la nivel european aproape 25% dintre copii sunt expuşi riscului sărăciei.

Afirmația europarlamentarului a fost făcută după dezbaterile din Parlamentul European pe tema raportului privind reducerea inegalităţilor şi promovarea incluziunii în rândul copiilor şi a familiilor lor în timpuri de criză.

„Astăzi am marcat Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor, un moment oportun pentru a intensifica conştientizarea nevoilor acestora şi pentru a sublinia responsabilitatea fiecărui Guvern de a asigura accesul gratuit la servicii medicale şi educaţie pentru copiii care se confruntă cu sărăcia (…) În această zi specială, plenul Parlamentul European a dezbătut raportul privind reducerea inegalităţilor şi promovarea incluziunii în rândul copiilor şi a familiilor lor în timpuri de criză. De asemenea, a fost pusă în prim-plan şi reconsolidarea Garanţiei pentru Copii, la doi ani de la adoptarea instrumentului. Uniunea Europeană este una dintre cele mai prospere regiuni din lume. Cu toate acestea, nu am reuşit să eradicăm complet sărăcia în rândul copiilor. La nivel european, aproape 25% dintre copii sunt expuşi riscului sărăciei, iar acest fenomen le afectează sănătatea, performanţele şcolare, atingerea pe deplin a potenţialului în viaţă, perpetuând în acelaşi timp ciclul sărăciei şi al excluziunii”, a scris Corina Creţu pe Facebook.

Parlamentarul european susţine că în România disparităţile devin tot mai evidente în viaţa copiilor, încă de la naştere şi că statisticile sunt tot mai îngrijorătoare.

„Ţara noastră continuă să se situeze într-o poziţie nedorită în clasamentul european al ţărilor cu cele mai ridicate rate ale mortalităţii infantile, înregistrând o rată de 5,2 la mie în anul 2021. Totodată, în anul 2021, peste 1,5 milioane de copii din România erau expuşi riscului sărăciei sau al excluziunii sociale. Efectele nefaste ale acestui cerc vicios s-au manifestat cu preponderenţă în mediul rural, ajungând la un procent de 50,1% în rândul copiilor. De asemenea, dreptul la educaţie de calitate este restrâns prin fenomenul abandonului şcolar care afectează 35.000 de elevi. Din păcate, acest ciclu al sărăciei prezintă un factor multidimensional, cu originea în sărăcia gospodăriilor, cu precădere în rândul familiilor cu venituri mici. Astfel, nu putem vorbi despre drepturile copiilor fără să consolidăm şi drepturile părinţilor, deoarece rolul lor este crucial în ghidarea, susţinerea şi protejarea copiilor lor”, a subliniat Corina Creţu.

Europarlamentarul consideră că este de datoria actualei generaţii să acţioneze cu determinare pentru a asigura fiecărui copil dreptul la educaţie, la sănătate, la joacă şi la un mediu sigur.

„Prin eforturi unite, putem crea un viitor mai luminos în care niciun copil să nu fie limitat din cauza condiţiilor socio-economice (…) Drepturile lor nu ar trebui să fie un privilegiu, ci o realitate pentru fiecare dintre ei care să le permită să se dezvolte armonios şi să îşi atingă întregul potenţial”, a mai arătat Corina Crețu.

Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului este sărbătorită în fiecare an pe data de 20 noiembrie pentru a celebra adoptarea Declaraţiei Drepturilor Copilului de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1959. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...
Ultima oră
Pe aceeași temă