Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol s-a oferit să înființeze un organism consultativ la nivel de lucru cu Coreea de Nord pentru a discuta modalități de reducere a tensiunii și de reluare a cooperării economice, în timp ce și-a prezentat viziunea privind unificarea, notează Reuters.
Coreea de Sud dorește colaborarea cu Coreea de Nord
Într-un discurs rostit cu ocazia Zilei Eliberării Naționale, care marchează cea de-a 79-a aniversare a independenței față de dominația colonială a Japoniei din 1910-1945, după cel de-al Doilea Război Mondial, Yoon a declarat că este pregătit să înceapă cooperarea politică și economică dacă Coreea de Nord „face un singur pas” către denuclearizare.
Yoon a folosit discursul pentru a dezvălui un proiect de unificare și pentru a se apropia de Pyongyang, după oferta recentă a guvernului său de a furniza ajutoare pentru pagubele provocate de inundații în nordul izolat, despre care a spus că a fost respinsă.
Dar o Coree unificată pare o perspectivă îndepărtată, relațiile dintre vecini fiind la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în timp ce Coreea de Nord se grăbește să își dezvolte capacitățile nucleare și de rachete și ia măsuri pentru a rupe legăturile cu Sudul, redefinindu-l ca stat inamic separat și ostil.
La începutul anului, liderul nord-coreean Kim Jong Un a numit Coreea de Sud un „dușman primar” și a declarat că unificarea nu mai este posibilă.
Yoon a declarat că lansarea „grupului de lucru intercoreean” ar putea contribui la atenuarea tensiunilor și la rezolvarea oricăror probleme, de la cooperarea economică la schimburile interpersonale și la reunirea familiilor despărțite de războiul coreean din 1950-53.
Dialogul și cooperarea pot aduce progrese substanțiale în relațiile intercoreene,
a spus el.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!