7.1 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaCoreea de Nord și-a trimis soldați pe frontul ucrainean în sprijinul trupelor...

Coreea de Nord și-a trimis soldați pe frontul ucrainean în sprijinul trupelor ruse

Soldați nord-coreeni sprijină trupele ruse pe teren, iar unii dintre ei ar putea fi deja uciși și răniți, au declarat în această săptămână oficiali sud-coreeni și ucraineni, ridicând întrebări cu privire la o nouă etapă a cooperării militare dintre Pyongyang și Moscova, relatează The Washington Post.

Război în Ucraina. Un oficial al serviciilor de informații militare ucrainene, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că „mii” de soldați de infanterie nord-coreeni sunt în curs de formare în Rusia în prezent și ar putea fi trimişi pe linia frontului din Ucraina până la sfârșitul acestui an.

Oficialul a declarat că ofițeri nord-coreeni sunt deja pe teren în Ucraina ocupată de Rusia pentru a observa forțele ruse și a studia câmpul de luptă, însă Kievul nu a văzut încă nicio unitate nord-coreeană luptând. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins joi afirmațiile potrivit cărora Phenianul ar trimite militari să lupte în Ucraina ca fiind o „farsă”.

Săptămâna trecută, pe canalele Telegram și în presa ucraineană au apărut informații potrivit cărora soldați nord-coreeni îi sprijină pe ruși în Donbas, teritoriu ocupat de Rusia.

Acest lucru vine după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin au semnat un pact de apărare reciprocă în această vară, Kim promițând sprijin „deplin” pentru Putin în lupta sa împotriva Ucrainei. Pactul a subliniat modul în care liderii proscriși ai acestor două state puternic sancționate și-au aprofundat parteneriatul împotriva ordinii globale conduse de Occident de la invazia lui Putin în Ucraina la începutul anului 2022.

După armament trimis către Rusia, Coreea de Nord trimite și soldați

Moscova a apelat mai întâi la Pyongyang pentru sprijin în materie de arme. Statele Unite afirmă că Coreea de Nord a trimis Rusiei cantități mari de muniție, inclusiv proiectile de artilerie. Atât Coreea de Nord, cât și Rusia au negat acuzațiile. Acum, se pare că Pyongyang trimite soldați. Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a calificat drept „foarte probabile” rapoartele privind trupele nord-coreene care îi ajută pe ruși în timpul unei reuniuni a Adunării Naționale de marți, adăugând că Seulul se așteaptă ca Pyongyang să trimită mai mult personal pentru a sprijini efortul de război al Rusiei.

„Rusia și Coreea de Nord au un acord care este practic o alianță militară, deci este foarte probabil ca Coreea de Nord să trimită trupe suplimentare”, a declarat Kim parlamentarilor. „Acesta este modul în care evaluăm situația și cu siguranță ne vom pregăti pentru aceasta”.

Ucraina afirmă că mai mulţi ingineri militari nord-coreeni au fost ucişi


Ucraina susține că Pyongyang a trimis personal militar pentru a supraveghea utilizarea muniției și rachetelor balistice nord-coreene, iar unii au fost uciși în linia de foc. Andriy Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, care face parte din Consiliul pentru Securitate națională și Apărare, a postat pe Telegram în cursul zilei de marți, afirmând că Pyongyang a trimis deja trupe, inclusiv ingineri militari care supraveghează utilizarea armelor, iar „unii au murit deja”.

Oficialul serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că nu este clar unde vor fi desfășurate pe frontul din Ucraina unitățile de luptă care se antrenează în Rusia. Moscova le-ar putea folosi în regiunile de frontieră rusești, eliberând trupele rusești pentru a lupta în Ucraina, a declarat oficialul.

„Ar putea avea un impact semnificativ. Mai ales dacă vorbim despre eliberarea de rezerve pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat oficialul. Unii experți sud-coreeni spun că este un scenariu fezabil.

„Schimb de experiență” pe linia frontului

Rapoartele privind prezența nord-coreenilor pe linia frontului au început să circule atunci când un canal rus anonim de Telegram, Kremlin Snuffbox, a postat că un atac cu rachete ucrainean asupra teritoriului Donețk ocupat de Rusia a ucis peste 20 de soldați, inclusiv șase ofițeri nord-coreeni.

Citând surse din Ministerul rus al Apărării, acesta a afirmat că alți trei nord-coreeni au fost răniți și că nord-coreenii au sosit pentru un „schimb de experiență” pe linia frontului. Oficialul militar ucrainean a confirmat că atacul cu rachete ucrainean din 3 octombrie a dus la moartea unor ofițeri nord-coreeni care „nu au participat direct la luptă, dar erau militari deja integrați” în forțele ruse.

Deși intervenția Coreei de Nord este rară, aceasta a trimis anterior personal militar pentru a ajuta la utilizarea armelor și a tehnologiei. În 2016, tehnicienii nord-coreeni în domeniul rachetelor au călătorit la Damasc și ar fi rămas în instalații militare siriene și ar fi ajutat la funcționarea fabricilor de produse chimice și de rachete din Barzah, Adra și Hama, potrivit unui grup de experți al ONU care a monitorizat activitățile Coreei de Nord de încălcare a sancțiunilor.

Coreea de Nord a folosit, de asemenea, asistența militară, inclusiv arme și instruire, pentru a consolida relațiile bilaterale cu alte țări în curs de dezvoltare, inclusiv în Africa. În timpul războiului din Vietnam, Coreea de Nord a trimis piloți pentru a ajuta la apărarea Vietnamului de Nord împotriva atacurilor aeriene americane, conform înregistrărilor vietnameze.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sebastian Burduja: Achiziţia E.ON România de către compania ungară MVM va fi analizată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD)

Achiziţia E.ON România de către compania ungară MVM va fi analizată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD), care va aduna toate informaţiile...

Vremea de Crăciun. Ce spun meteorologii

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea de Crăciun va fi caracterizată de variații termice semnificative, cu o încălzire temporară în prima parte a...

Constructorul turc Makyol începe lucrările la primul pod pe autostrada A13 Sibiu – Făgăraș

Antreprenorul turc estimează că va angaja aproape 1.000 de muncitori, pentru care a amenajat deja tabere din containere modulare Constructorul turc Makyol a demarat lucrările...
Ultima oră
Pe aceeași temă