2.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInternaționalCoreea de Nord a lansat două rachete balistice în largul coastei estice...

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în largul coastei estice a peninsulei

Coreea de Nord a lansat, miercuri, două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în largul coastei estice, a anunţat armata sudică, cu doar o zi înainte ca vicepreşedintele american Kamala Harris să sosească la Seul.

Lansarea rachetelor a avut loc la două zile după ce forţele din Coreea de Sud şi SUA au efectuat un exerciţiu militar în apele de pe coasta estică a Coreei de Sud, exerciţii care au implicat şi un portavion. Duminică, Coreea de Nord a tras o altă rachetă balistică spre mare, în largul coastei de est.

Rachetele de miercuri au fost lansate din zona Sunan din Phenian, capitala Coreei de Nord, între ora locală 18.10 şi 18.20, au declarat şefii Statului Major Interarme din Coreea de Sud.

„Armata noastră a consolidat supravegherea şi vigilenţa şi menţine o poziţie de pregătire solidă în timp ce cooperează îndeaproape cu Statele Unite”, au spus aceştia într-un comunicat.

Paza de coastă a Japoniei a anunţat, de asemenea, un test de rachetă balistică suspectat, pe care ministrul Apărării Toshiro Ino l-a condamnat ca fiind „inacceptabil”.

„Seria de acţiuni ale Coreei de Nord, inclusiv lansările repetate de rachete balistice, reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii Japoniei, a regiunii şi a societăţii internaţionale”, a mai afirmat el, relatează bursa.ro.

După o călătorie în Japonia, Harris va ateriza în capitala sud-coreeană şi va vizita joi zona demilitarizată (DMZ) dintre vecini.

Într-un discurs ţinut câteva ore mai devreme, la bordul USS Howard, în oraşul japonez Yokosuka, Harris a numit lansarea rachetelor de duminică parte a unui „program ilicit de arme care ameninţă stabilitatea regională şi încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU”.

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în largul coastei estice, deși din 2006 este supusă sancțiunilor din partea ONU

Coreea de Nord a testat numeroase rachete în acest an. Drept răspuns, exerciţiul comun de săptămâna aceasta al Seulului şi Washingtonului este o demonstraţie de forţă menită să avertizeze împotriva a ceea ce ar putea fi primul test nuclear al Phenianului din 2017.

Din 2006, Coreea de Nord a fost supusă sancţiunilor ONU, pe care Consiliul de Securitate le-a intensificat în mod constant şi unanim de-a lungul anilor pentru a opri finanţarea programelor de arme nucleare şi rachete balistice.

Coreea de Nord respinge rezoluţiile ONU ca o încălcare a dreptului său suveran la autoapărare şi la explorarea spaţiului şi a criticat exerciţiile militare ale Statelor Unite şi Coreei de Sud ca dovadă a intenţiilor lor ostile.

Coreea de Nord a lansat opt rachete balistice spre Japonia

Coreea de Nord a lansat opt rachete balistice, care pot avea încărcătură nucleară, în decurs de o oră, spre Japonia.

Rachetele au fost lansate în ziua de sâmbătă, 4 iunie 2022. Anunțul în acest sens a fost difuzat de Coreea de Sud. Acțiunea militară a Coreii de Nord s-a desfășurat la o zi după ce SUA și Coreea de Sud au finalizat un exercițiu militar în apele internaționale din zona Okinawa (sudul Japoniei). La exercițiu fusese prezent și un portavion al SUA, Ronald Reagan. Exercițiul militar a durat trei zile.

Rachetele lansate de Coreea de Nord au fost cu rază scurtă de acțiune (sub o mie de kilometri). Coreea de Nord insistă să efectueze teste cu rachete balistice deși ele sunt interzise de ONU. Occidentul susține că acestea demonstrează intenția regimului comunist de la Phenian de a dezvolta programul militar nuclear. Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a anunțat că guvernul nipon va transmite un protest către cel de la Phenian. Japonia va continua să monitorizeze acest gen de activități militare în colaborare cu SUA și cu Coreea de Sud, a precizat premierul Japoniei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă