La COP27, Zelenski spune că politica climatică este imposibilă fără pace, acuzând din nou Rusia pentru toată criza energetică și climatică ce a apărut după invazia Ucrainei.
Invazia Ucrainei de către Rusia a distras guvernele lumii de la eforturile de combatere a schimbărilor climatice, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un mesaj video difuzat la conferința COP27 despre climă, din Egipt, marți (8 noiembrie).
„ Nu poate exista o politică climatică eficientă fără pace”, a spus el, subliniind impactul invaziei Ucrainei de către Rusia asupra aprovizionării globale cu energie, prețurilor alimentelor și pădurilor Ucrainei.
Zelenski spune că politica climatică fără pace este imposibilă, criza energetică forțând zeci de țări să reia producția de energie pe bază de cărbune
„ Acest război rusesc a provocat o criză energetică care a forțat zeci de țări să reia producția de energie pe bază de cărbune pentru a scădea prețurile la energie pentru oamenii lor… pentru a scădea prețurile care cresc șocant din cauza acțiunilor deliberate ale Rusiei”, a spus Zelenski.
Ucraina găzduiește anul acesta un spațiu expozițional pentru prima dată la o conferință climatică a ONU la Sharm el-Sheikh, Egipt.
Dar, spre deosebire de celelalte cabine de la COP27, care sunt împodobite cu logo-uri colorate, steaguri și verdeață, Ucraina s-a remarcat prin sumbru – acoperită cu un gri grav pentru a simboliza războiul de acasă.
Guvernul, o nouă lovitură pentru români. Facturile la energie, tot mai mari
Amânarea unei decizii privind o soluție la facturile de gaze și energie înseamnă costuri în plus pentru românii care nu sunt protejați de actualele decizii de plafonare și compensare. Tot mai mulți experți scot din discuții nevoia de plafonare a facturilor pentru anumite categorii și vorbesc despre soluții pe termen mediu care să vizeze producția internă și investițiile.
O mare parte din mediul de afaceri vorbește despre predictibilitate și faptul că nu cred în pomeni sau în cadouri făcute consumatorilor casnici, cât și non-casnici.
,,Pentru mine cea mai grea variantă este cea a nesiguranței și a lipsei de predictibilitate. Pe mine mă pune în imposibilitatea de a lua niște decizii care să mă facă să fiu sustenabil în continuare. Un studiu și o predictibilitate ar fi esențiale. Nu cred în pomeni, în costuri subvenționate.”, ne-a declarat Cristian Paul, om de afaceri.
Guvernul era așteptat să ia noi măsuri pentru ajutorarea românilor în privința facturilor la gaze și electricitate, măsuri care ar urma să fie luate abia peste o lună și să intre în vigoare după Revelion.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!