Joe Marler, jucător englez de rugby, a stârnit controverse prin afirmațiile sale despre haka, ritualul tradițional al All Blacks, pe care l-a numit „ridicol”, atrăgând reacții vehemente din partea neozeelandezilor.
Înainte de meciul Anglia – Noua Zeelandă din Autumn Nations Series, Joe Marler, un cunoscut rugbist englez, a publicat pe X (fostul Twitter) o postare în care a afirmat că ritualul haka ar trebui eliminat, considerându-l „ridicol”. Declarația sa a stârnit reacții virulente, în special din partea fanilor și oficialilor din Noua Zeelandă, care au subliniat semnificația culturală profundă a acestui ritual. Haka, dansul războinic tradițional al maorilor, este folosit de All Blacks înainte de fiecare meci, ca formă de provocare, de respect și ca simbol al identității naționale neozeelandeze.
Reacții din Noua Zeelandă la declarația lui Marler: „Haka face parte din ADN-ul nostru”
Afirmația lui Marler, „Haka ar trebui eliminată, este ridicolă. Este bună doar atunci când celelalte echipe au un răspuns”, a atras un val de critici online, forțându-l pe rugbist să își dezactiveze contul pentru câteva ore. După revenirea sa, Marler a încercat să își explice poziția, afirmând că mesajul său a fost menit să creeze interes înaintea unui meci important și că intenția sa a fost de a glumi: „Contextul este totul. Eu doar mă distrez încercând să generez interes înainte de un meci de rugby important. Există unele răspunsuri nebuneşti. Multă dragoste”.
În Noua Zeelandă, reacțiile nu au întârziat. David Seymour, ministrul sportului, a răspuns sarcastic: „Cine este acest Joe Marler? Nu am auzit niciodată de el. În cariera mea, am întâlnit câţiva pilieri cu un IQ ridicat, dar foarte puţini. Poate că despre asta este vorba…”.
Scott Robertson, selecționerul All Blacks, a vorbit la rândul său despre importanța acestui ritual pentru echipa sa și pentru Noua Zeelandă, explicând că haka este mult mai mult decât un simplu dans și că reprezintă o formă de expresie culturală a maorilor. „Îl cunosc pe Joe. Mă întreb dacă și-ar fi dorit să se fi exprimat puțin mai bine în această privință. Haka pentru noi este un obicei. Este parte din ceea ce suntem, din ADN-ul nostru. Așa poți întâmpina pe cineva. Este pentru sărbători, pentru bucurie și, de asemenea, pentru provocare. Noi o folosim pentru a provoca. Credem că este o mare tradiție a rugby-ului, așa cum este pentru toate națiunile din Pacific. Onorează locul de unde au venit. Nu este vorba doar despre All Blacks, este vorba despre noi ca țară. Înseamnă mult pentru noi”, a afirmat Robertson, citat de publicația Independent.
Haka, în special versiunea Ka Mate, este un simbol recunoscut la nivel internațional, practicat de mai bine de un secol de echipa All Blacks. Ritualul este adânc înrădăcinat în cultura maori și neozeelandeză, fiind interpretat nu doar înaintea meciurilor de rugby, ci și la diverse evenimente precum căsătorii și ceremonii funerare, ca un semn de respect și unitate.