Conform celor mai recente estimări ale experților, consumul tot mai mare de energie al inteligenței artificiale pune o presiune semnificativă asupra rețelei electrice din SUA, deja aflată sub tensiune, ceea ce amenință eforturile de combatere a schimbărilor climatice, informează Financial Times.
Creșterea rapidă a cererii de energie, în mare parte datorată extinderii centrelor de date pentru inteligența artificială, alături de dezvoltarea lentă a surselor de energie regenerabilă și menținerea centralelor pe cărbune, a determinat revizuirea prognozelor privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Această problemă a fost un punct central de discuție la Climate Week NYC, organizat săptămâna trecută în paralel cu Adunarea Generală a ONU, unde companiile de tehnologie au fost sub lumina reflectoarelor, în contrast cu companiile de combustibili fosili, principalii poluatori din trecut.
Un raport al BloombergNEF subliniază progresul lent al SUA în decarbonizare, prognozând o reducere de doar 34% a emisiilor până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005.
Acest aspect îndepărtează SUA de obiectivul de reducere cu 50-52% până în 2030 și de atingere a emisiilor nete zero până în 2050, stabilite prin Acordul de la Paris.
O mare constrângere pentru tranziția la energie verde este lipsa infrastructurii electrice, atât în SUA, cât și în alte țări.
Spre exemplu, China intenționează să investească 800 de miliarde de dolari în următorii șase ani pentru a-și moderniza rețeaua energetică și a facilita tranziția de la cărbune la surse regenerabile.